Dossier Platteland

De economie, creatieve industrie, werkgelegenheid, kunst en cultuur en bovenal bevolkingsconcentraties zijn voornamelijk te vinden in steden. Steden zijn daarom belangrijk voor ons land. Maar een gezonde stad kan nu eenmaal niet zonder een vitaal platteland.

Het Platteland dat zorgt voor voedsel uit de landbouw, zorgt voor ontspanning in de natuur, voor landschappen om te recreëren en te sporten. Dat platteland verdient meer aandacht en waarderingen. Dat platteland kunnen we niet overlaten aan de eenzijdige boeren lobby van CDA en VVD.

Ik heb de overtuiging dat niet alleen de natuurbeheerders onze bondgenoten zijn; maar de boeren net zo goed. Boeren willen uiteindelijk ook een goed en gezond product telen waarvoor ze een redelijke prijs krijgen. Daarbij is ons landschap hun productiegrond en daarmee onze gezamenlijke verantwoordelijkheid én gedeeld belang!

Voor mij valt ‘het platteland’ uiteen in drie belangrijke thema’s: Landbouw & voeding, Landschap & natuur en Ontspanning & welzijn. Hieronder werk ik deze thema’s verder uit en vindt je mijn meest recente blogs over deze onderwerpen.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 stond ik voor GroenLinks op plaats 38. Voor mij was het platteland het belangrijkste thema om mijzelf voor te stellen. Dit dossier is daar onderdeel van.

Landbouw & voeding

Boeren en consumenten zien elkaar nog te vaak als tegenstanders, terwijl ze eigenlijk elkaars bondgenoten zouden moeten zijn voor gezond en betaalbaar voedsel.

Landschap & natuur

Het Nederlandse landschap is in hoofdzaak een agrarisch landschap waarin boeren, in evenwicht met de natuur en met respect voor biodiversiteit en landschapskenmerken, thuis horen.

Ontspanning & welzijn

Nederlanders zijn gestrest en altijd ‘druk, druk, druk’. Het vitale platteland biedt de stedelingen ruimte om te ontspannen, tot rust te komen en gezond te blijven.

Mijn meest recente blogs over deze thema’s:

Waarom ik moeite heb met trekkerprotesten van boeren

Waarom ik moeite heb met trekkerprotesten van boeren

Dit voorjaar schreef ik een blogje onder bijna dezelfde titel. Al ging het toen over mijn moeite met het stalprotest van dierenactivisten. De boodschap nu is dat de boeren boos zijn. Op bedrijfsniveau snap ik dat. Maar als sector vind ik het ook wel een tikkie naïeve krokodillentranen.

Lees meer
Leenders Oranjehoen

Leenders Oranjehoen

Deze week mocht ik op de koffie bij de akkerbouw en kippenhouderij van Johan Leenders en zijn moeder. Op de koffie aan de keukentafel zoals dat op de boerderij gewoon is. Een gesprek over leven en overleven, innovatie, dierwelzijn en oranje kippen. Maar bovenal: wat...

Lees meer
Waarom ik moeite heb met stalprotest van dierenactivisten

Waarom ik moeite heb met stalprotest van dierenactivisten

Vorige week zijn ‘dierenactivisten’ een varkensstal in Boxtel binnengedrongen en hebben deze, zittende tussen de varkens, enige tijd bezet gehouden. Ondanks een actieverleden waarbij ik, meer dan eens, zelf iets heb bezet na binnendringen; heb ik moeite (grote) met...

Lees meer
Dronten, pak die kansen in de landbouw!

Dronten, pak die kansen in de landbouw!

De kansen voor de landbouw liggen in Dronten voor het oprapen. Maar dan moet de gemeente de moed hebben te kiezen en over de grenzen van haar zelf opgelegde beperkingen heen durven kijken. Als Dronten durft zou ze hét Kenniscentrum Bodemvruchtbaarheid in Europa moeten...

Lees meer
70 jaar Warmonderhof

70 jaar Warmonderhof

Afgelopen zaterdag vieren honderden (oud-) leerlingen en (oud-) medewerkers tijdens een grote reünie de 70-ste verjaardag van Warmonderhof. De oudste opleiding voor biologisch-dynamische landbouw ter wereld die in 1947 startte in Warmond en sinds 1992 in Dronten is...

Lees meer
Zomeravond Koffie – Boeren natuur

Zomeravond Koffie – Boeren natuur

Gisteren maakte ik in het kader van mijn Zomeravond koffie een uitstap naar het Drentse Zuidwolde. Iris Bouwers, collega gemeenteraadslid voor het CDA in Dronten, vormt daar met haar ouders een maatschap in het gemengde akkerbouw/vleesvarkens bedrijf.

Iris woont in Dronten omdat ze studeert aan de Aeres Hogeschool hier in het dorp. Maar haar roots liggen op de zandgronden aan de rand van de Veenkoloniën. Boeren in een totaal ander landschap dan dat we hier in Flevoland hebben. Maar bovenal ook op een totaal andere grond.

Lees meer