Plan Havenkade geen gelopen race (Update)

zondag 14 mei 20170 Reacties

Afgelopen zaterdag was er een goed bezochte woningmarkt in het gemeentehuis van Dronten. Daar werden ook ‘plannen’ gepresenteerd voor de Havenkade in het Hanzekwartier. Maar veel meer dan een kavelverdeling was er nog niet te zien.

Toch werd één ding wel duidelijk: het plan lijkt volstrekt niet te voldoen aan de structuurvisie en het beeldkwaliteitsplan zoals deze door de gemeenteraad zijn vastgesteld. Zeker ook het ontbreken van een ‘landmark’ die in silhouet doet denken aan de gesloopte gebouwen van Argrifirm is wat mij betreft een ‘no-go’.

Grijpstuiver

Eigenlijk kan ik me niet onttrekken aan de indruk dat het college gaat voor het snelle geld op de korte termijn. Terwijl het Hanzekwartier een project is waarmee we mogelijk nog 20 jaar bezig zijn, wordt nu de parel van het project als eerste voor een grijpstuiver weg gedaan.

In het beeldkwaliteitsplan wordt er gesproken over ‘de Boulevard’ waarbij er aan de Havenkade stedelijke bebouwing kom met in de onderste ‘plint’ voorzieningen zoals horeca of dienstverlening. Daarbij moet de Boulevard een promenade krijgen die een voor inwoners en bezoekers interessante ‘verblijfsruimte’ moet worden.

Voor zo ver daar nu iets van valt te zeggen lijkt die onderste plint te zijn vervallen en komt en een fantasieloos vinexwijkje met appartementen en ‘havenwoningen’. VSO Makelaar Johan Zandbergen bevestigd dat beeld ook doodleuk in De Drontenaar.

Twee jaar geleden tekenden de gemeente en Van Wijnen een intentieovereenkomst voor een ambitieus plan voor de Havenkade: een boulevard met woningen, horeca, een hotel en maatschappelijke dienstverlening. De afgelopen week kwam Van Wijnen opeens naar buiten met een plan met uitsluitend 144 woningen. Zandbergen: “Ja, daar hebben wij ook geprobeerd animo voor te vinden, maar voor bijvoorbeeld een hotel was geen belangstelling. Er waren geen partijen die daarin wilden adviseren. En dan houdt het op.”

Een plan met uitsluitend 144 woningen was nu precies wat de raad in de afgelopen tien jaar heeft aangegeven niet te willen! Ook in januari vorig jaar werden vergelijkbare plannen gepresenteerd in een commissie. Toen was de raad ook volstrekt helder dat ze deze invulling van de plannen volstrekt onvoldoende vindt.

Tijd voor besturen met een visie

De reactie van het college is in dit soort gevallen dat ‘de markt’ niet op dit soort plannen zit te wachten, maar we nu wel huizen kwijt kunnen, dus een mooie kans “die we niet moeten laten lopen”.

Met deze visieloze bestuursstijl moeten we in Dronten nu eens ophouden! Willen we onszelf onderscheiden van de gemiddelde Almeerse buitenwijk moeten we durven gaan voor kwaliteit! Als de markt daar geen zin in heeft; prima! Dan wachten we wel wat langer. Want je ziet de marktomstandigheden nu snel veranderen; in positieve zin. Vorig jaar verkochten we twee kavels voor het bouwen van huizen, gisteren liepen er 1500 belangstellenden in het gemeentehuis!

Besluitvorming in de raad

Na de zomer komen de Havenkadeplannen in de gemeenteraad omdat het bestemmingsplan moet worden vastgesteld. Ik hoop van harte voor wethouder Verlaan dat hij met iets beters komt dan dit Want zoals het nu lijkt te worden zal de GroenLinks-fractie deze, als het aan mij ligt, niet steunen! Daarbij wijkt het ook dermate af van de kaders die de raad heeft gesteld dat er vanuit de controlerende rol van de raad ook wel vragen zijn te stellen bij het handelen van het college. Dus de huidige plannen zijn wat mij betreft -in tegenstelling tot het idee van VSO verkoopmakelaar Johan Zandbergen- nog lang geen gelopen race.

 Update  18 mei 2017

Inmiddels heeft Johan Zandbergen van VSO Makelaars en Taxateurs in Dronten zijn uitspraken in De Drontenaar laten bijstellen. Want hij had het kennelijk niet over de Havenkade, maar over andere projecten:

„Gisteren hebben we de schriftelijke bevestiging gehad dat het allemaal akkoord is”, zei Johan Zandbergen van VSO Makelaars en Taxateurs zaterdag op de Woonmarkt tegen De Drontenaar. Volgens Zandbergen sprak hij over het appartementengebouw Dierenweide en is de uitspraak door een misverstand in verband gebracht met de Havenkade. De makelaar betreurt dit.
Ook het citaat ‘Dit komt binnenkort in de gemeenteraad, want het is in principe nu allemaal rond’ had betrekking op de Dierenweide en niet op de Havenkade. Zo valt te lezen bij De Drontenaar.

Het was allemaal dus verkeerd begrepen, niet zo bedoeld of onhandig uitgedrukt. Het zal allemaal wel. Maar de plaatjes van de plannen en de uitspraken lijken wel erg op elkaar. Hoe het ook zij: het college moet écht met iets beters komen dan er nu op stapel lijkt te staan. Zoveel is mij wel duidelijk!

Download hieronder het hoofdstuk Boulevard uit het Beeldkwaliteitsplan Hanzekwartier (januari 2015, BDP.Khandekar)

[download id=”18284″]

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.