Plakt het pluche?

donderdag 13 februari 20141 reactie

Het lijkt er op dat ons 40 jaar oude pluche in Dronten een beetje plakkerig is geworden. Want deze verkiezingen doet zich (volgens mij voor het eerst) een situatie voor dat er een hoop mensen verkiesbaar zijn voor ons Dronter pluche die al eens voor een andere politieke partij op dat pluche plaats hebben mogen nemen.

Leefbaar Dronten spant de kroon met ex-SP, ex-VVD en ex-PvdA raadsleden die uit hun eigen partij zijn gestapt. Onze oud-voorzitter staat (na eerder lid te zijn geweest van de PSP, PvdA en GroenLinks) nu dus op de lijst van de SP, samen met een oud-raadslid van de PvdA.

De vraag dingt zich aan mij langzaam aan wel op waar het nu om draait. Jaag je een politiek ideaal na of wissel je moeiteloos van kleur en partij als de kansen elders beter lijken?

Het verhaal gaat zelfs dat een zittend raadslid bij de bestaande partij heeft gedreigd over te stappen naar een andere als er geen betere plek op de lijst zou komen. Die plek kwam er kennelijk.

Is onze raad dan echt verworden tot een verzameling plakkerige stoelen waar je kennelijk niet meer vanaf wilt?

Die indruk heb ik dan weer niet! Verschillende collega’s hebben besloten om te stoppen na de komende verkiezingen. Drie of vier van hen na 12 jaar trouwe dienst voor hun partij in de raad. Ik kan me niet voorstellen dat we hen voor een andere partij zullen terug zien. Hoewel ik helaas moet toegeven dat ik me eerder kennelijk al verschrikkelijk vergist heb op dit punt. Maar voor deze collega’s ben ik daar niet bang voor!

Politieke geloofwaardigheid zit voor mij ook wel een beetje in de mensen die je op de lijst zet. Leefbaar is voor mij volstrekt kleurloos geworden omdat ik met oud-SP, oud-VVD en oud-PvdA raadsleden niet weet waar ze voor staan. Toegegeven: LD verkoopt zich slim als ‘een brede lokale partij die mensen van links tot rechts weet te binden’. Goed gevonden! Maar een helder profiel heeft de partij voor mij niet meer, zeker niet na de laatste vier gedoogjaren waarin men het college vrijwel kritiekloos volgde zonder dat ik LD-beleid heb kunnen ontdekken. Leefbaar is voor mij als ik terugkijk vooral de Belangenpartij Swifterbant geweest of een soort CDA-light. Maar concreet kan ik geen Leefbaar-resultaat aanwijzen.

Laat ik voor alle duidelijkheid een helder onderscheid maken tussen integriteit en politieke geloofwaardigheid. Iemand kan volstrekt integer zijn en tegelijk in politiek opzicht volstrekt ongeloofwaardig. Ik stel me vragen bij de geloofwaardigheid van zo’n overstap van de ene naar de andere partij. Daarbij geldt voor mijn gevoel ook wel dat tijd daarin een rol speelt. Vlak voor de verkiezingen overstappen maakt aanmerkelijk minder geloofwaardig dan al enkele jaren als burgerraadslid met je nieuwe partij meedraaien. Vier jaar geleden over je oude partij zeggen: “Ik sta op de lijst omdat het de beste partij is die bij mij past en waar ik voor het overgrote deel achter het verkiezingsprogramma kan staan. […] Geen programma van andere partijen kan daar aan tippen” en nu hoog op de lijst voor een andere partij staan. Dat maakt je in mijn ogen volstrekt ongeloofwaardig.

Ik hoop van harte dat de kiezer zich dat bewust is in het stemhokje op 19 maart aanstaande en dat ook in het stemgedrag laat meewegen. Want we zijn in Dronten opzoek naar Volksvertegenwoordigers die willen gaan voor het algemeen belang en niet naar plucheplakkers die zichzelf kennelijk belangrijk vinden.

1 Reactie

  1. Harald

    Helemaal met je eens Paul, dit is niet geloofwaardig!

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This