Papier is heel geduldig

woensdag 5 augustus 20090 Reacties

PvdA DrontenOm alvast weer in de stemming te komen dat we vanaf het einde van de maand weer aan de slag mogen als gemeentepolitiek kom ik even terug op mijn blogje van 23 juni naar aanleiding van de Kadernota.  PvdA collega Roelf Raterink (foto) diende me van repliek en ik heb hem een antwoord beloofd. Mooi  moment om op die belofte terug te komen en deze in te lossen.

In mijn blog neem ik de stelling in dat CDA en PvdA ongeveer 7 miljoen euro van de Nuon gelden (die we krijgen door de –waarschijnlijke- verkoop van de Nuon-aandelen) ‘verjubelen’ aan leuke dingen voor burgers in een verkiezingsjaar. Dat vond en vind ik onbehoorlijk bestuur.

Raterink voert aan dat de 7 miljoen niet nodig is om de rente die we nu van de Nuon aandelen krijgen gelijk te laten blijven als we het geld dat de verkoop van de aandelen oplevert op de bank zetten. Het voordeel van geld op de bank (een reserve in gemeente jargon) is dat zo’n reserve structureel (jaarlijks) geld oplevert aan de gemeente en we op die manier kosten kunnen dekken die jaarlijks terug komen. Als je die jaarlijkse inkomsten gelijk wil houden kun je met die 7 miljoen leuke dingen gaan doen, natuurlijk. Maar ik blijf dat niet snugger vinden.

Immers; dat Nuon geld krijgen we als gemeente min of meer ‘gratis’ in de schoot geworpen. Als je dat totale bedrag (incl. de 7 miljoen) in de reserve zet krijgen we dus een hogere rente uitbetaald en nemen de jaarlijkse inkomsten van de gemeente dus toe zodat we daar jaarlijks terugkerende kosten uit kunnen dekken (denk eens –als willekeurig voorbeeld-  aan het dekken van een exploitatietekort van het MFC in Biddinghuizen). Zaken die we ook erg belangrijk vinden. Nu wordt het geld in een recessiefonds gestort waaruit plannen moeten worden betaald die geen structureel geld kosten en wel werk opleveren. Daarbij vraagt Raterink mij om met een voorstel te komen.

Dat is natuurlijk een onzinnig verzoek; het is immers niet ons idee om met zo’n fonds te komen. Los daarvan denk ik dat de je de recessie niet op gemeentelijke schaal kan bestrijden. Regionaal en nationaal is GroenLinks met een pakket maatregelen gekomen die leidt tot duurzame én groene werkgelegenheid in Nederland en Europa; de Green Deal. We zijn nog aan het bekijken of we daar een Flevolandse versie van kunnen maken. Kortom; aan ideeën is er bij GroenLinks geen gebrek, maar we komen daarmee op het door ons gekozen moment.

Dat er iedere keer als het College geld van een reserve wil gebruiken toestemming van de raad nodig is zou ik een waarheid als een koe willen noemen. Maar dat biedt geen garantie dat het College dat geld niet gaat verjubelen aan leuke dingen voor de burgers in een verkiezingsjaar. Immers de meerderheid van de coalitie (CDA, PvdA en CristenUnie) zal die voorstellen -uit welbegrepen politiek eigenbelang-  vanzelfsprekend steunen en dan is er dus toestemming van de (meerderheid van de) raad.

De nuancering die Raterink aanbrengt op mijn stuk dat er nu 75.000 euro beschikbaar is gesteld voor activiteiten op het Redeplein en er voor nog eens 75.000 euro een voorstellen moet worden ingediend vind ik eigenlijk niet zo interessant. Het gaat er mij om dat er 150.000 euro beschikbaar is gesteld door de raad om het plein meer sfeer te geven en beter in te richten. Dat is een goede zaak.

Dat er nog voorstellen moeten komen is nogal logisch. Want we hebben het pas over een kadernota en daarvan staat niets vast tot de begroting 2010 aan het einde van dit jaar is aangenomen door de gemeenteraad. Tot die tijd zijn het mooie gedachten en leuke ideeën. Maar papier is heel geduldig!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This