Overheid oorzaak negativisme

maandag 21 augustus 20060 Reacties

{mosimage}Enige tijd geleden hoorde ik een Tweede-Kamerlid van de PvdA, ik weet niet meer wie, de uitspraak doen dat de keuzevrijheid van dit moment leid tot keuze dwang. Dat vind ik een mooie uitspraak! Nederland verhard wordt er gezegd, maar het echte probleem is dat we veel nagatiever worden. Enkele weken geleden was ik in Gent, Vlaanderen. Op een gegeven moment passeerde ik langs een café en daaruit kwam een onbedaarlijke bulderlach. Plots werd ik me op dat moment bewust dat ik dat al heel lang niet meer had gehoord in Nederland. Sinds die tijd let ik eens op de mensen op me heen. Veel mensen kijken bepaald niet vrolijk. De afgelopen tijd heb ik met U een proefje gedaan en dat bevalt bijzonder goed. Wat ik heb gedaan? Glimlachen! Niets meer, niets minder. Ik probeer heel bewust steeds als ik over straat ga of in de trein zit vrolijk uit mijn hoofd te kijken.
Weet u dat daaraan zo ongelofelijk leuk is? U glimlacht terug, massaal!


Totaal onbekenden beginnen me te begroeten als ik langs loop. Domweg omdat ik (probeer) iedereen met een glimlach aan te kijken.
De vraag is nu waarom we zo’n negatieve uitstraling hebben. Ik denk dat dit iets met onzekerheid te maken heeft. Zo’n 20 jaar geleden was het leven voor de meeste mensen overzichtelijk. Telefoon en post kwamen van de PTT. Televisie was Nederland 1,2 en 3. Water, gas en elektriciteit kwamen van het provinciaal nutsbedrijf.
Vandaag de dag moet je bij alles wat je doet een keuze maken. Welk stoombedrijf, van wie je gas, je telefoon, je verzekering. Onder het mom van de keuze vrijheid is zo’n beetje alles geprivatiseerd in Nederland. Het zou er beter en goedkoper van worden. Ik hoef de NS maar te noemen om aan te tonen dat het er “iets” anders aan toe is gegaan.
Maar ook de overheid zelf is onbetrouwbaar. Als werkeloze moet je aan steeds meer eisen gaan voldoen, de sociale zekerheid wordt afgebroken, lonen zijn onstabiel en oude rechten worden afgenomen. Mensen vertrouwen de overheid daardoor niet meer en weten niet waar ze aan toe zijn. De economische crisis is voor een deel door angst zo heftig geworden. Mensen weten niet of ze volgend jaar nog wel werk hebben en als dat niet zo mocht zijn hoe ze dan rond kunnen komen. Dus wordt er geld opzij gezet en niet uitgegeven.
Wat we daaraan moeten doen? De overheid moet weer een betrouwbare partner worden. Doen wat ze beloofd en niets steeds alles op z’n kop zetten. Veranderen is niet slecht, maar wel met mate.
En verder? Glimlachen! Daar wordt iedereen vrolijker van, dat zie ikzelf om me heen!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.