Paul in het kort:

Naam: Paul (Louis Anne) Vermast

Woonplaats: Dronten

Relatie: Getrouwd met Anna

Functie: Lijsttrekker en fractievoorzitter GroenLinks Dronten

Opleiding: biologisch-dynamische landbouw, fruitteelt (MBO)

Hobby’s: Wandelen en fotograferen

Paul in het kort:

Naam: Paul (Louis Anne) Vermast

Woonplaats: Dronten

Relatie: Getrouwd met Anna

Functie: Lijsttrekker en fractievoorzitter GroenLinks Dronten

Opleiding: biologisch-dynamische landbouw, fruitteelt (MBO)

Hobby’s: Wandelen en fotograferen

In gesprek met Paul, wie ben je en wat wil je met Dronten?

“Inwoners krijgen steeds vaker en steeds directer met de gemeente te maken. Juist ook in de lastige situaties waarin je jezelf kwetsbaar kan voelen. Als je bijvoorbeeld een beroep moet doen op huishoudelijke hulp of jeugdzorg voor je kind. Mijn motivatie is om te streven naar een gemeente die naast mensen gaat staan en in elke situatie naar je luistert en samen met jou op zoekt gaat naar de beste oplossing.”

Je bent opnieuw lijsttrekker voor GroenLinks. Ben je het na 15 jaar nog niet beu in de gemeenteraad?

“Haha! Nee, ik ben het nog helemaal niet beu. Formeel ben ik ook ‘pas’ sinds 2010 gemeenteraadslid. Maar je hebt gelijk; ik werd in 2003 actief in de raad als burgerraadslid.”

Als burgerraadslid was je een soort van hulpje voor de echte raadsleden?

“Nou, dat zien we bij GroenLinks anders. We hebben op dit moment 5 raadsleden. Twee zijn er gemeenteraadslid en dragen de eindverantwoordelijkheid. Drie zijn er burgerraadslid en draaien binnen onze fractie volwaardig mee. Ze hebben ook dezelfde rechten en plichten als de gemeenteraadsleden, met uitzondering van spreek- en stemrecht in de gemeenteraadsvergaderingen. Ze zijn dan ook een belangrijke steun binnen de fractie.”

Maar je hebt dus nog zin er vier jaar aan vast te knopen?

“Zeker! Anders had ik het ook net gedaan. Soms heb ik het gevoel dat het werk eigenlijk nog maar moet gaan beginnen. Politiek is vaak ook een kwestie van lange adem en het opbouwen van een positie.”

En dat lukt nu?

Grijnzend: “Dat is aan de kiezer om een echt oordeel over te vellen. Maar we spelen, als de op één na kleinste partij in Dronten, een stevige rol. We hebben in de raad een positie waarmee we soms ook onze wensen weten binnen halen. Zoals recent nog bij de nieuwbouwplannen voor De Havenkade in het Hanzekwartier. Die wijk wordt een stuk groener en duurzamer door onze voorstellen waar we de gemeenteraad achter hebben weten te krijgen.”

“Maar ook persoonlijk. Dat ik de vice-voorzitter ben van de gemeenteraad was zes jaar geleden ondenkbaar. Dat moet je worden gegund door de raad en ik ben vereerd dat het mij –voor het eerst als een lid van de oppositie- is gegund.”

Ben je nog lid van de oppositie dan?

“Dat is sinds eind vorig jaar een leuke vraag. In oktober is de coalitie van CDA, VVD en Leefbaar Dronten gesneuveld en zijn VVD en Leefbaar zonder het CDA verder gegaan. Op dat moment moet je als partij een keuze maken wat je met die nieuwe realiteit doet. Als GroenLinks hebben we toen besloten het overgebleven college steun te geven tot de verkiezingen. Die waren toen nog een half jaar weg. En dan is het vormen van een nieuwe coalitie met nieuwe wethouders voor een zo korte tijd is natuurlijk van de gekke.”

“Daarmee is er formeel geen nieuwe coalitie. Dus daar maken we ook geen onderdeel van uit. Tegelijk kun je niet ontkennen dat er een nieuwe politieke realiteit is ontstaan waarin we wel meer invloed hebben dan in de tijd dat de coalitie nog bestond.”

Waaruit blijkt dat dan?

“Nou ja, laat ik maar gewoon burgemeester De Jonge citeren over de nieuwe positie van de gemeente in het dossier Luchthaven Lelystad verwijst naar de veranderde politieke situatie in Dronten. Feitelijk is het college helemaal op de lijn van GroenLinks gaan zitten.”

“Niet alleen in woorden, maar ook in daden. De deelname aan de Alderstafel, het geheime overlegorgaan van overheden om de uitbereidingsplannen door te drukken, is beëindigd. Daar is het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat niet blij mee. Ik was zelf aanwezig bij een gesprek met het college en het ministerie waarin werd gevraagd onder welke voorwaarden Dronten weer aan die Alderstafel zou willen terugkeren. Als eerste belangrijke stap is toen absolute openbaarheid en transparantie van de Tafel als voorwaarde gesteld. Precies het grootste bezwaar wat wij altijd tegen de Tafel hebben gehad. Dat is dus invloed.”

Jullie verkiezingsprogramma heet ‘De keuze is aan jou’. Wat bedoel je daarmee en wat zegt het over jullie ambities met Dronten?

“Heel concreet: wij hebben een plan gemaakt voor Dronten. Ons verkiezingsprogramma. Daarin hebben we onze ideeën, idealen en wensen opgeschreven. Wij hebben onze keuzes gemaakt en leggen die voor aan die kiezer. Want die moet uiteindelijk de echte keuze maken op 21 maart. Bevallen onze plannen je? Dan nodig ik je graag uit op ons te stemmen. Zo niet; dan zijn er sowieso 7 andere partijen waaruit je kiezen kunt”.

“Maar ook inhoudelijk. De gemeente is wat in het jargon heel mooi ‘de eerste overheid’ is gaat heten. Dat wil zeggen dat Nederlanders die iets met de overheid moeten regelen in, ik schat, ongeveer 75% van de gevallen bij de gemeente zullen moeten aankloppen. Dat gaat ver. Want naast de bouwvergunningen en paspoorten gaat het tegenwoordig ook om de thuiszorg van je oma of de jeugdzorg van je kind.”

“Wij willen dan een gemeente zijn die ook daarin jou de keuze laat. Jij weet vaak het beste wat nodig is in jouw situatie en dus moet de keuze ook bij jou komen te liggen. Natuurlijk binnen de mogelijkheden die we met elkaar hebben.”

“Dat geldt overigens niet alleen voor de zorg. Ook als we in jouw buurt een straat willen gaan verleggen, zoals bijvoorbeeld in het geval van De Zuid bij de Open Hof. Dan komen we niet met een uitgewerkt plan naar de buurt toe. Maar dan halen we de buurt bij elkaar, schetsen we het probleem wat we zien en vragen de meest betrokkenen om met ideeën en oplossingen te komen. Want ook hier geldt: de direct omwonenden weten vaak het beste wat wel en niet past. Die keuze laten we aan inwoners.”

Wat is dan nog de rol van de gemeenteraad?

“Het vaststellen van de voorwaarden vooraf, bijvoorbeeld welk probleem er opgelost moet worden. Wat dat dan mag gaan kosten en wat de minimale voorwaarden zijn. Daarna moeten we het resultaat toetsen aan die uitgangspunten en een weging in het algemeen belang maken. Misschien hebben buren een briljant, maar heel duur, plan bedacht. Dan moet de gemeenteraad uiteindelijk besluiten of we dat wel of niet doen. Dan zijn de plannen niet bedacht door ambtenaren of een duur bureau uit de Randstad, maar door onze inwoners. Ik ben er van overtuigd dat dit betere plannen en meer draagvlak geeft.”

Okay, de inwoners krijgen meer de keuze, maar jullie willen zelf toch ook wel wat bereiken?

“Jazeker! Ons programma is behoorlijk dik en staat vol plannen. Denk heel concreet aan meer ruimte in de centra om je fiets fatsoenlijk te kunnen parkeren. We willen dat nieuwe woningen niet meer op het gas worden aangesloten, maar wél allemaal een laadpaal krijgen voor elektrische auto’s. Dat kinderen kunnen spelen in het groen van onze dorpen en wijken. Dat culturele activiteiten zoals bijvoorbeeld het WIJland Festival op steun van de gemeente kan rekenen. Beter openbaar vervoer, zeker bij het AZC. Proeven met voedselbossen in de gemeente en ons groen niet opofferen voor nieuwbouw van bijvoorbeeld kantoren.”

“Maar ook ruimhartige voorzieningen voor mensen die iedere maand geld tekort komen omdat ze geen baan hebben, ziek zijn of hard werken, maar heel beroerd betaald krijgen. Vaak is dat ook buiten je schuld om. Door het verlies van een baan of ziekte. Ziek zijn is geen keuze en als je daarom ondersteuning nodig hebt dan geven we je wat nodig is. Dat hoeft niet riant te zijn, maar wat nodig is; is nodig. Dus dat leveren we dan ook.”

“Ik zou zeggen: lees ons verkiezingsprogramma!”

Wat verwacht je van de uitslag?

“Natuurlijk hoop ik dat we een zetel willen. Dat zou prachtig zijn en daar gaan we ook voor. Dan kunnen we ons geluid in de raad met nog meer kracht laten horen om onze doelen te behalen.”

En dan mee doen met de coalitie en het college in als wethouder?

“Oef… laten we eerst het oordeel van de kiezer eens afwachten. Maar ik loopt niet weg voor de vraag. Als we de kans krijgen om mee te doen zullen we dat proberen.Want we willen onze doelen bereiken en dat gaat beter als je bestuursverantwoordelijkheid gaat dragen. Dat is de ambitie.”

“Welke wethouder daar dan bij hoort hangt van veel verschillende dingen af. Ikzelf zou bijvoorbeeld niet geschikt zijn voor financiën. Maar de ledenvergadering van GroenLinks heeft wel uitgesproken dat ik in eerste instantie de kandidaat-wethouder ben. Mocht die vraag überhaupt al aan de orde komen.”

Meer over Paul 

Curriculum Vitae

GroenLinks

Augustus 2003 – heden
Raadslid
Fractievoorzitter sinds november 2012
Gemeenteraadslid sinds maart 2010
Burgerraadslid augustus 2003 – maart 2010

November 2016 – heden*
Kandidaat Tweede Kamerlid voor de verkiezingen van maart 2017, nummer 38
(* tot de eerst volgende verkiezingen voor de Tweede Kamer zou ik -in theorie- nog vervangend Kamerlid kunnen worden)

September 2015 – heden
Lid van het presidium gemeenteraad Dronten
Voorzitter en plaatsvervangend voorzitter gemeenteraad sinds januari 2017
Lid werkgeverscommissie griffier

Mei 2013 – juli 2015
Ondersteuning GroenLinks webteam, Landelijk Bureau

Maart 2014 – augustus 2014
Beleidsmedewerker infrastructuur en milieu Tweede Kamerfractie

Februari 2013 – maart 2013
Kandidaat landelijk partijbestuur GroenLinks, portefeuille publiciteit en campagnes

November 2011 – maart 2012
Bestuursmedewerker provinciaal bestuur Flevoland

Oktober 2011 – maart 2012
Beleidsmedewerker gemeenteraadsfractie Amsterdam

Juli 2011 – augustus 2011
Medewerker projectbureau Landelijk Bureau

Januari 2011 – maart 2011
Beleidsmedewerker milieu Tweede Kamerfractie

Maart 2010 – maart 2014
Lid van het presidium gemeenteraad Dronten
Commissievoorzitter
Lid werkgeverscommissie griffier

November 2009 – januari 2010
Medewerker internet Europese fractie tijdens de Klimaattop te Kopenhagen

Mei 2009 – maart 2010
Voorzitter afdeling Dronten

Juni 2004 – juli 2007
Communicatiemedewerker Statenfractie Flevoland

Maart 2003 – mei 2008
(Vice-)Voorzitter afdeling Dronten


Milieubeweging

  • Natuur- en Milieufederatie Flevoland, 2005-2006, 2008-2009, 2010-2011
  • Stichting Natuur en Milieu, 2009-2010
  • Greenpeace Nederland, 2001-2003

Overige

Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand te Dronten, 2010 – heden


Opleidingen

Milieurecht voor niet-juristen UvA, zomercursus 2008
Warmonderhof, biologisch-dynamische landbouw specialisatie fruitteelt, 2001
Vrije School, 1996

Foto’s van Paul

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten