Oude wijn in nieuwe zakken

vrijdag 4 november 20050 Reacties

"Nieuwe Drontense partij geboren uit onvrede met Meerpaal" kopte De Stentor afgelopen week. De "Rationeel Denkende Partij" eist opheldering over de Meerpaal en wil dat de soap rond de Meerpaal stopt. Wil meer sociale woningbouw en wil steun voor de ondernemers.
Niets nieuws onder de zon dus! Want vier jaar geleden is er ook een partij opgericht uit onvrede met de Meerpaal en deze nieuwe partij, Leefbaar Dronten, werd de op één na grootste partij van deze gemeente. Daarna hebben we behalve wat gerommel in de marge niets meer van ze gehoord. Sterker nog, de partij stemt nu voor ieder extra geld bedrag dat naar de Meerpaal gaat. Overigens vind ik dat wél verstandig. Want het geld voor de Meerpaal is zeker niet weggegooid.

Natuurlijk, ik ken het programma niet, het zal er zelfs nog niet zijn, maar ik neem alvast de vrijheid te twijfelen aan de ‘toegevoegde waarde' van nog een lokale partij naast Leefbaar Dronten. Want je kan het voor de verkiezingen allemaal wel helemaal anders willen gaan doen, als je eenmaal in de gemeenteraad zit zal je het spel moeten spelen volgens de regels van het spel en komt er niets meer terecht van de hemelbestormende veranderingen waarover voor de verkiezingen werd gesproken.

Wat er in de raadzaal gebeurd is méér dan er in de kranten en op tv van wordt vermeld. Het is daarom raadzaam dat je, voordat je een partij opricht langdurig een bij vergaderingen komt zitten zodat je zélf kan horen wat er wordt gezegd en niet van de berichtgeving van de media afhankelijk bent. Zonder kritiek te willen leveren zie en lees ik wel eens een verslag van een vergadering waar ik bij was en heb na het lezen het gevoel bij een andere vergadering te hebben gezeten.

GroenLinks vraagt al ruim twee jaar heel consequent om opheldering rond de Meerpaal. Steeds opnieuw hebben we vragen gesteld en steeds opnieuw werd ons verzekerd dat er niets aan de hand is. Wethouder Holthuis verzekerde ons dat het binnen het bestaande budget kon, toen hij weg was en door Gerrit Stegeman werd opgevolgd melde deze tekorten. Ruim een jaar geleden melde deze wethouder na de zoveelste keer dat er extra geld naar de Meerpaal ging: "Dit was het, er komt géén cent meer bij". Dat hebben we gemerkt…
Over de sociale woningbouw stelt GroenLinks ook al jaren vragen bij ieder nieuw bouwprogramma. Maar het Prestige College bouwt liever een Parkresidentie en landhuizen voor landschapswonen dan sociale huurwoningen. Al twee jaar voordat de rekenkamercommissie met haar rapport kwam sprak onze toenmalige en inmiddels overleden fractievoorzitter Theo Kuipers al de conclusies van het latere rekenkamercommissie onderzoek uit. "Het zou niet goed komen".

Waarom is het dan toch een zooitje geworden met al die dingen als we het zo goed weten? Omdat we de kleinste zijn. Wij kunnen wel hard roepen, maar er is een meerderheid die dit beleid steunt. Dus als burgers van Dronten echt een andere koerst willen hoeven ze geen nieuwe partij op te richten, maar kunnen ze beter anders stemmen. GroenLinks stemmen! Beter een groot en sterk GroenLinks dan twee kleine lokale partijen die eigenlijk hetzelfde willen als wij: openheid, duidelijkheid, heldere keuzes en transparantbeleid. Tégen onverantwoord bezuinigen op de zwakste schouders, voor sociale woningbouw, voor een goed draaiende Meerpaal die het culturele hart van onze gemeente is!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.