Oud-Burgemeester Gresel wil geen nieuwe termijn in Heerlen

woensdag 23 september 20090 Reacties

Toine GreselDe oud-burgemeester van Dronten, Toine Gresel heeft vandaag in een brief aan politiek, ambtenaren en burgers bekend gemaakt af te zien van zijn herbenoeming. In de brief geeft Gresel aan dat “persoonlijke overwegingen, in goede samenspraak met mijn gezin, hebben hierbij de doorslag gegeven”. Mijn GroenLinks collega’s in Heerlen spreken van een “zwarte dag” voor Heerlen.

Omdat mijn familie voor een belangrijk deel in Heerlen woont kom ik er regelmatig en hoor ik met name via mijn grootouders nog wel eens een en ander over het reilen en zeilen van onze oud-burgemeester. Van hen hoor ik eigenlijk enkel positieve verhalen over een burgemeester die geliefd is in de stad.

Maar de afgelopen weken kwam zijn integriteit ernstig ter discussie te staan. In 2006 heeft Berenschot onderzoek gedaan naar de integriteit van de burgemeester omdat deze mogelijk zou zijn bevoordeeld bij werkzaamheden in en rond zijn huis door een projectontwikkelaar. Het onderzoek pleitte de burgemeester vrij. Het college van burgemeester en wethouders van Heerlen lichtte echter enkel de fractievoorzitters in. Pas begin deze maand kwam de gehele gemeenteraad er achter. Vorige week hield de gemeenteraad een debat over de integriteit. Daarin vielen harde woorden van de grootste collegepartij, de SP die de burgemeester een ‘stuntelaar’ noemde. Maar de raad hield haar vertrouwen  en de procedure tot herbenoeming is gewoon opgestart.

Kennelijk heeft Toine Gresel toch na die tijd een andere afweging gemaakt die hem vandaag heeft doen besluiten toch niet voor zijn herbenoeming te gaan, maar ‘andere uitdagingen’ te gaan zoeken. GroenLinks Heerlen oordeelt hard over de gang van zaken rond de commotie de afgelopen weken en verwijt de SP en PvdA dat zij de burgemeester onvoldoende hebben gesteund. De fractie noemt het karaktermoord op de burgemeester.

Het is natuurlijk treurig voor Gresel zelf dat het zo moet lopen. Toen hij hier uit Dronten vertrok had hij erg veel zin om weer naar Limburg te gaan en dan is het treurig dat zijn burgemeesterschap van Heerlen zo moet eindigen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.