Opnieuw plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad

donderdag 9 juni 20220 Reacties

De gemeenteraad van Dronten heeft mij voor de derde keer unaniem benoemd als plaatsvervangend voorzitter van de raad.  In januari 2017 werd ik voor het eerst tussentijds benoemd door de raad en ook in de vorige raadsperiode kreeg ik het vertrouwen. Het is eervol en ik ben dankbaar voor het vertrouwen van de raad dat ik deze rol opnieuw mag vervullen.

Plaatsvervangend voorzitter

Als plaatsvervangend voorzitter vervang je de burgemeester als voorzitter tijdens raadsvergaderingen als deze afwezig is. Dat komt meestal niet veel voor. Toch is het niet uniek en heb ik de laatste vier jaar verschillende raadsvergaderingen over bijvoorbeeld de kadernota 2019 of de besluitvorming over de renovatie van het gemeentehuis in goede banen proberen te leiden.

Ook is de plaatsvervangend voorzitter een sparringpartner voor de burgemeester als het gaat om de gemeenteraad. Maar toch is de plaatsvervangend voorzitter in hoge mate een ceremoniële rol.

Art 77 Gemwet

Toch zit er wel een klein addertje onder het gras waar ik me bij aanvang ook niet bewust van was. Pas begin 2019 wees iemand mij op artikel 77 van de gemeentewet. En dan met name lid 2: “Bij verhindering of ontstentenis van alle wethouders wordt het ambt waargenomen door het langstzittende lid van de raad. […] De raad kan een ander lid van de raad met de waarneming belasten.”  Door een plaatsvervangend voorzitter aan te wijzen komt ook de verantwoordelijkheid van artikel 77 op de schouders van aangewezen raadslid terecht.

Gelukkig is dat overigens een vrij theoretische situatie omdat het college van burgemeester en wethouders onderling een piketregeling heeft afgesproken waardoor het altijd een (loco) burgemeester beschikbaar is. Want dat is de plaatsvervangend voorzitter niet, ook niet in het geval van artikel 77.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.