Open brief aan het college

vrijdag 27 augustus 20104 reacties

Geacht college van burgemeester en wethouders,
Beste Aat, Hans, Ton, Jaap en Erik,

Dit voorjaar hebben jullie onze gemeente weer eens mooi communicatief op de kaart gezet met het twitter verbod voor wethouders. Maar, ter compensatie, zouden jullie een weblog gaan bijhouden. Als de eerste bloggende politicus in Dronten (mijn eerste post was op 19 maart 2004) heb ik de hele zomer lang nagelbijtend zitten wachten op jullie eerste blogje. Hoe meer bloggende Dronter politici hoe beter.

Helaas blijft het oorverdovend stil. Niet dat het verrast, wel stelt het teleur. Want juist de rustige zomermaanden waren voor jullie toch een mooi moment geweest om eens lekker te oefenen met een weblog en eens voorzichtig een eerste blogje te posten. Want nu moeten we allemaal hard aan de bak, zijn jullie druk met de ombuigingsvoorstellen waarop we moeten gaan bezuinigen en de begroting van volgend jaar. Kortom, drukte weer alom.
Maar kennelijk ontbreekt de werkelijke wil in het college om iets aan de meer directe (moderne) communicatie met onze inwoners te doen. Niet twitteren, niet bloggen, laat staan hyves of facebook. Allemaal veel te modern en eng vermoedelijk.

Graag zou ik jullie toch nog even willen wijzen op een weblog van een jonge inwoonster van onze gemeente: Maaike. Gisteren plaatste ze een blogje over de twitterende raadsleden in Dronten:

Sinds ik me ben gaan interesseren in wat er in politiek Dronten gebeurd kijk ik anders tegen de gemeente aan. Mijn haat-liefde verhouding met Dronten is niet veranderd, dat zal ook wel niet zo snel gebeuren. Toch ben ik iets positiever gaan kijken naar de gemeente. Dit komt vooral door de twitterende gemeenteraadsleden.

Ik citeer verder:

Het verbaasde om te zien hoe de leden van de Christenunie, Groenlinks en de PVDA goed met elkaar om konden gaan. Hoe het normale voetbalhooligan gedrag wat normaal tussen leden van partijen hangt hier totaal niet zichtbaar was.
Het verbaasde me dat ik antwoord kreeg op mijn vragen en hoe serieus ze me namen, hoe hartelijk ze reageerden, hoe ze confrontaties en discussies niet uit de weg gingen maar aan gingen.

Je mag van mij heel Dronten afkraken, maar deze mensen hebben mijn vertrouwen in de gemeenteraad gewonnen.

Misschien, heel misschien kan het college in al haar wijsheid nog eens het twitter-besluit en de niet uitgevoerde blog-toezegging heroverwegen en een voorbeeld nemen aan haar raadsleden? Misschien is het toch wel een medium wat effect heeft op de zo vaak besproken kloof tussen de burger en de politiek en de gemeentelijke overheid in een positief daglicht kan stellen.

Ik kijk met grote spanning uit naar jullie massale getwitter en weblogs. Ons motto tegenwoordig is ‘Dronten geeft je de ruimte’. Dan moet het ook zijn: Dronten geeft nieuwe digitale media de ruimte. Toch?

Hartelijke groet,
Paul

ps. Ere wie ere toekomt: wethouder Engelvaart twittert als privépersoon Hans er lustig op los. Heel goed Hans, ga zo door! Hopelijk ook snel weer als wethouder.

4 Reacties

 1. Wilfred

  Als fervent twitteraar: Helemaal mee eens, ook het geschrevene door Maaike.
  Al beantwoordde de wethouder Engelvaart, toen hij nog wel werkgerelateerde tweets de wereld in mocht sturen, redelijk selectief de vragen.. Kritische vragen heb ik geen antwoord op gehad van hem…
  Hulde aan de huidige raadsleden die wel hun mening verkondigen en verdedigen op de huidige sociale media. Keep it up….

 2. Paul Vermast

  @ Wilfred

  Dankjewel 🙂

 3. Johan

  Ik heb afgelopen voorjaar 2 dagen cursus gehad in die nieuwe media. Verplicht opgelegd door de baas. “Zo van: jouw studenten doen het dus moet jij minstens weten waar het over gaat. We zijn immers een faculteit Communicatie!”

  Ik vond dat een goed idee. En het was interessant. Met als gevolg dat ik nu ook twitter.

  Het college mag best het lesmateriaal van die dagen lenen, hoor. Geschreven door Piet Bakker, toch niet de eerste de beste communicatiegoeroe.

  Of anders wil de afdeling Communicatie dat boek even inzien…?

  johan

 4. Suzanne

  Mooi blog Paul! Met de inhoud ben ik het uiteraard helemaal eens en de blog van Maaike is het lezen waard, want dat is nou precies de bedoeling waarom we met z’n allen zo aktief zijn op twitter, hyves, facebook!

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This