Op werkbezoek met Liesbeth van Tongeren bij Vogelbescherming

zaterdag 29 mei 20100 Reacties

Op uitnodiging van de Vogelbescherming waren kandidaat Kamerleden vorige week vrijdag op excursie naar het natuureiland De Kreupel in het IJsselmeer. Op uitnodiging van onze nummer 6 en hoogste nieuwe binnenkomer op de GroenLinks lijst, Liesbeth van Tongeren mocht ik ook mee!

Vanuit de haven van Enkhuizen werd met bruine vloot schip ‘De Schuttevear’ koersgezet naar het eiland op 4,5 km voor de kust van Andijk.Voorzitter van de Vogelbescherming Atzo Nicolaï benadrukte in zijn welkom het unieke karaker van het IJsselmeer en het internationale belang van het gebied voor trekvogels wereldwijd. Vanzelfsprekend hoeft GroenLinks daarvan niet meer doordrongen te worden. De waarde van het IJsselmeergebied is groot en daarmee moet voorzichtig omgegaan worden.

De Kreupel is een klein en niet toegankelijk eilandje dat sternen, aalscholvers, meeuwen en ganzen een beschutte plek biedt. De massale Aalscholverkolonie zorgt er voor dat een belangrijk deel van het eiland kaal blijft omdat ze zoveel poepen dat er niets meer wil groeien. Dat was ook de doelstelling van beheerder Staatsbosbeheer. Omdat het vroeger een getijdengebied was kon er geen grote opslag zoals bomen overleven, maar nu het water min of meer zoet is en het peil stabiel is de kans groot dat het eiland snel vol bomen zou staan en dat is niet de bedoeling. Op de rest van het eiland waar de Aalscholvers het niet kaal houden wordt de opslag voor vrijwilligers verwijderd.

Natuurlijk was het ook een mooie gelegenheid om eens van gedachten te wisselen met Kamerleden van andere partijen en Liesbeth natuurlijk. Een geslaagd werkbezoek aan een unieke locatie. Dank voor de uitnodiging aan de Vogelbescherming en Liesbeth dat ik mee mocht.

Hier wat foto’s:

[nggallery id=11]

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This