Op het verkeerde (PvdA) paard gewed

dinsdag 3 maart 20090 Reacties

Twee weken geleden bracht Ella Vogelaar haar boek ’20 maanden knettergek’ uit waarin ze vertelde dat het CDA een voorkeur had om met GroenLinks te regeren boven regeren met de ChristenUnie. Ik heb dat niet helemaal serieus genomen omdat de lijn tijdens de formatie was dat de PvdA eerst helder zou moeten uitspreken dat ze met ons en niet met de CU in de regering wilden.  Wij hebben toen aangegeven ‘nog niet’ te willen onderhandelen tot helder was dat ze er met de ChristenUnie niet uit zouden komen. De sleutel daarvan lag in de handen van de PvdA. Dat gebeurde niet en het resultaat is bekend.

Gisteren had ik in het kader van mijn traject in ‘het talentenklasje’ van GroenLinks een gesprek met partijvoorzitter Henk Nijhof die me vertelde dat hij dat verhaal dat het CDA liever met ons wilde dan met de CU ongeveer een half jaar na de verkiezingen ook heeft gehoord. Uit drie verschillende CDA bronnen die dat onafhankelijk van elkaar hebben gezegd!

Mij bracht dat even in verwarring. Want als het CDA en de PvdA wilden dat we in het kabinet zouden zitten; wat doet de ChristenUnie daar dan? Precies: de PvdA wilde dus niet!

Hoewel ik dat eerst even niet wilde geloven is dat in eens helemaal niet zo’n gek beeld meer. Hoewel ik dat toen niet zag of voor mogelijk hield past het helemaal in wat er gebeurde. Als je terug denkt aan de moeite die Femke en Jan (Marijnissen natuurlijk) moesten doen om met Bos van de PvdA een bak koffie te kunnen drinken zie je eigenlijk al de onwil om met ons (en de SP) iets te doen. Of zoals Henk het vandaag formuleerde: “eigenlijk hebben we dus op het verkeerde paard gewed tijdens de onderhandelingen. In plaats van op het sociaaldemocratische hadden we op het Christendemocratische moeten wedden”.

Ik denk dat ik nog even aan dit idee moet wennen, maar ik geloof Henk op zijn woord als hij zegt dat we toen een hoop hebben geleerd. Laten we het er maar op houden dat we door schade en schande wijs geworden zijn.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This