Oosterschelde open?

donderdag 4 september 20081 reactie

OosterscheldekeringGisteren heeft de Deltacommissie II haar advies uitgebracht. Voor ons in de polder een stijging van 1,5 meter van het peil in het IIssel- Ketel en Drontermeer. Onze randmeerstanden blijven gelukkig behouden omdat de commissie het peil van het Merkermeer op het huidige niveau laat.

Maar wat mij het meeste op viel is dat de Deltacommissie II een belangrijk project van de Deltacommissie I ongedaan wil maken. Op termijn (zeg einde van de eeuw) wil men streven naar een open Oosterschelde met verzwaarde dijken. Dus dat betekend het einde van de Oosterscheldekering zoals we deze nu kennen.

Als ik eerlijk ben fronste ik wel even mijn wenkbrauwen toen ik dat las. Want los van een dam is het ook een van de doorgaande verbindingen langs de kust met een belangrijke economische waarde. Daarnaast heb ik net als de rest van Zeeland onze koningin in 1989 horen zeggen dat Zeeland veilig was met de voltooiing van de Deltawerken en nu zouden we er op termijn één willen gaan afbraken? Ik kan me er nu niets bij voorstellen, maar ben dan ook al op (zeer) hoge leeftijd als ik dat nog meemaken mag.

Maar wat ik in elk geval wel mooi vind aan dit advies is dat er in Nederland eindelijk weer eens in het groot wordt gedacht. Dat is goed voor het land, voor de economie en onze positie in de wereld als waterstaatkundig land. Want zoals ons al oude Zeeuwse credo luid: Luctor et Emergo.

1 Reactie

  1. Frank Pels

    Als weg- en waterbouwer toch maar even een korte reactie:

    De Oosterschelde zou ‘open’ moeten om de verhoogde afvoer van de rivieren (meer regen, smelten van gletjers, ….) te kunnen afvoeren. Als dat allemaal via de IJssel of Rotterdam zou moeten, dan ontstaan daar weer problemen.

    Belangrijk gemis in het rapport is dat de aanpak van de grote rivieren nog niet is afgestemd met de Duitsers en Belgen. Ook daar moeten ze maatregelen treffen om de verwachtte piekafvoeren een beetje te kunnen bufferen / opvangen / afvlakken.

    PS: ik heb het rapport alleen nog maar vluchtig ingekeken.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.