“Ook gij, Brutus?”

donderdag 19 juni 20080 Reacties

PvdA MiddelvingerMet deze woorden vatte Leefbaar Dronten fractievoorzitter Onno Bakker vanavond het gevoel van de gehele oppositie samen aan het einde van de raadsvergadering. Het was een wonderlijke avond die op het scherpst van de snede bijna ongelukken opleverde zo aan het einde van van het politieke seizoen. Vanavond stond de EGEM-I op de agenda. Dat is het actieprogramma digitale overheid wat Dronten klaar moet maken voor het digitale tijdperk waarin u als burger (ik ook natuurlijk) vrijwel al uw zaken digitaal met de gemeente kan regelen.

De gemeenteraad had veel moeite met het voorstel van het college. De ambities zijn groot van Dronten en ook de kosten zijn evenredig hoog. Binnen de gemeenteraad is het PvdA-er Roelf Ratering die veruit deskundig is op dit terrein omdat hij voor zijn werk in een andere gemeente ook met dit onderwerp bezig is. Hij voerde de afgelopen weken de kritiek op het collegevoorstel aan, daarin gevolgd door de rest van de fracties, waaronder GroenLinks.

Vanavond diende PvdA, Leefbaar Dronten, SP en GroenLinks een stevig ammendement (wijziging) in op het collegevoorstel waarin de budgetten naar beneden werden bijgesteld en er een bezuiniging op het aantal medewerkers werd ingevoerd. De burgemeester die dit onderwerp in zijn protefeulle heeft verdedigde zijn voorstel fel en met verve. Misschien wel te fel en hier en daar vloog hij uit de bocht. Zeker op het moment dat de burgemeester ging citeren uit een telefoongesprek met Roelf Raterink ging hij behoorlijk zijn boekje te buiten.

Vanaf dat moment werd het hoogspanning. Schorsing op schorsing volgde en zowel de burgemeester als de PvdA werden gruwelijk onder druk gezet. Aat de Jonge maakte zijn excuses voor het citeren en de toon van het debat. Toen de VVD zijn steun uitsprak voor de PvdA motie was er een meerderheid en dat was voor het college onaanvaardbaar. Als dit zou gebeuren dan zou het college het voorstel terug trekken, zo betoogde de PvdA, en daarom trok de partij de steun voor haar eigen ammendement in. Want als het ammendement zou worden aangenomen zou dat de verhoudingen binnen de coalitie en het college te veel onder spanning zetten. In Nederlands voor normale mensen was het college dan vanavond gevallen en de PvdA is kennelijk te veel gehecht aan het pluche.

De oppositie ontbrande in grote woede hetgeen Onno Bakker dus het citaat “ook gij Brutus” ontlokte. Geheel terecht; want het is in deze raadsperiode al de zoveelste keer dat de PvdA stevig tegen het college uitvaart, maar als puntje bij paaltje komt braaf weer terug in haar hok kruipt om het college te redden. Tegen de spanningen tussen de coalitiepartijen kun je bij tijd en wijle leunen. Maar als het er echt op aan komt toont de PvdA keer op keer dat ze geen ruggegraat heeft en onder druk weer een draai maakt waardoor het ammendement van de PvdA vanavond werd verworpen door de PvdA. Dat is niet alleen een gebrek aan ruggegraat en politieke moed, maar ook een dolk in je eigen rug teken.  Het is vandaag immers weer eens over duidelijk geworden dat als de PvdA een onderwerp stevig aanzet je hieraan geen enkele waarde hoeft te hechten. Immers als het er echt op aankomt gaan ze toch wel door de knieën. Dat is slecht voor de geloofwaardigheid van de PvdA en de politiek in het algemeen.

Misschien moeten we het dan maar als een gelukje zie dat de media vanavond schitterden in afwezigheid. Daardoor zal er geen verslag van deze vergadering worden gedaan en kan de beschamende vertoning van de PvdA het balzoen van de poliek niet beschadigen. Laat ik het toch maar positief proberen te belichten. Alles overwegende was het een treurige avond en is het nu alweer half twee. Eigenlijk al twee uur geleden bedtijd.  

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.