Onze bijzondere AZC-woonwijk

dinsdag 2 februari 20160 Reacties

Ophef in de media vandaag. Want het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft vandaag zonder verdere context de cijfers van ‘incidenten’ op alle AZC locaties in Nederland naar de Tweede Kamer gestuurd. En Dronten heeft op Ter Apel na de meeste incidenten. Dat is op zich een ernstig feit. Maar het is daarbij ook belangrijk om door het getal zelf heen te kijken.

Onze burgemeester geeft bij onder andere de NOS een heel genuanceerde reactie. Van de 201 door de politie geregistreerde incidenten zijn er ongeveer 25 mogelijke misdrijven. Hoewel dat er zonder discussie 25 te veel zijn, moeten we dat ook zien in het perspectief dat er daar 1300 mensen op een kluitje zitten. Ze mogen eigenlijk niets doen en zijn in veel gevallen getraumatiseerd uit hun land van herkomst gekomen.

Context

Als voorbeeld van de ‘misdrijven’ waarover het gaat wordt onder andere fietsendiefstal genoemd. Helemaal niet goed te praten; maar ik zou dan ook wel eens de cijfers willen zien van onze campus met landbouwstudenten. Uit mijn eigen tijd weet ik nog best dat er ook wel eens een fiets werd ‘geleend’ zo hier en daar.

Overige meldingen gaan over roken op de kamers en het om die reden afplakken van een rookmelder. Wildplassen, te laat melden, verloren spullen en burenruzie. Alles wat in een ‘gewone’ samenleving ook voorkomt. Maakt het dat minder erg? Nee natuurlijk niet! Moeten we het er daarom niet over hebben? Nee; ook al niet!

We moeten het niet wegmoffelen of bagatelliseren; maar vooral óók: niet groter maken dan het is.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This