Onwaarachtig!

donderdag 7 december 20060 Reacties

Ik had gisteravond al niet zo heel veel zin in de commissie financiën en ik moet zeggen dat ik er ook echt alleen maar chagrijnig van ben geworden. Nog afgezien dat de fractievoorzitters een gezellig dingetje hadden met de commissaris van de koningin en dus massaal te laat kwamen was het vergaderen in de Meerpaal op z’n zachts geen succes te noemen. Ja, nu weet ik best dat ik voor ingenomen kan klinken omdat ik het sowieso geen goed idee vind, maar de uitvoering was ook niet handig. Daarnaast was er weer eens verschrikkelijk met de agenda geklooid door het presidium zodat er aan de behandeling geen touw meer vast te knopen was. Kortom, ik vond het helemaal nets. Maar meer nog dan de uitvoering is het de inhoud die mij eigenlijk steeds meer begint te storen. Het college wil er weer eens een reorganisatie doorheen drukken en wil daarvoor eenmalig alsjeblief € 900.000,=!

Ja, ik bedoelde het college van Dronten, u weet wel die gemeente die onder (preventief) financieel toezicht van de provincie staat. Nu mag ik het geen reorganisatie noemen, maar we gaan werken aan een andere overheid en worden van een groei gemeente een regiegemeente en daarom moet alles anders! Dat kan wel betekenen dat er 50 mensen uit gaan, máár dat is dan niet het doel. Gelooft u dat nou? Of ben ik zo wantrouwend van aard en slecht van geest dat ik toch gewoon een bezuiniging zie aankomen op basis van het geloof van de marktwerkingen en dat we terug moeten naar onze “core business”. Weet u trouwens altijd wat daar nou weer mee bedoeld wordt? “Core business”.
Maar ik vond het pas écht gênant worden toen werd uitgelegd hoe we dat moesten zien; die € 900.000,= Want de gemeente Dronten is een bedrijf met een omzet van 70 miljoen euro per jaar en 300 fte (fte zijn zeg maar fulltime banen. Dus we hebben als het om échte mensen gaat meer mensen in dienst). Dan is een bedrag van € 900.000,= voor een reorganisatie écht penuts! Dat maakt mij dus razend hè? De Meerpaaldagen worden komend jaar € 5000,= gekort en in 2008 krijgen ze niets meer! Hoe leg ik dit uit aan het sociaal maatschappelijk werk en de schoolbegeleidingsdienst die € 31.000,= minder krijgen omdat er bezuinigd moet worden? Hoe verantwoord je dat als je € 900.000,= aan de gemeente uitgeeft? Het standaard antwoord is dat deze € 900.000,= éénmalig is en de rest structureel! Ja, ja dat zal wel. Maar dan heb ik een ander voorstel. We zetten die € 900.000,= éénmalig op een spaarrekening en daar betalen we ieder jaar die € 31.000,= van het sociaal maatschappelijk werk van. Dan kunnen we dat ruim 29 jaar (!!) op deze wijze financieren en dekken we uit de rente de subsidie aan de Meerpaaldagen. Ik vermoed dat de bevolking dat een veel beter idee vindt. Waarom trouwens dat bedrag van € 900.000,= wordt genoemd? Tsja da’s een wat ruimte schatting hoor, maar het college had graag wat “hand geld”. Als je zo iets doen met je het meteen groot aanpakken en niet te kneuterig! Ik vind dit echt onwaarachtig!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.