“Onderwijsstation heeft geen enkele toegevoegde waarde”

donderdag 10 december 20090 Reacties

Station DrontenHet was een bijzondere commissievergadering vanavond. De gemeenteraad werd bijgepraat over de toekomstige ontwikkelingen in het Hanzekwartier (het toekomstige ge stationsgebied). Tijdens deze presentatie door Bureau Witpaard werd een nieuw ontwerp van het gebied gepresenteerd. Daarin werden echter zeer opvallende voorstellen gedaan. Het parkeerterrein dat we tot nu toe ten noorden van de spoorlijn hadden gepland werd naar de plek van de scholen verplaatst. Want op de locatie waar deze nu zijn gepland was ‘onvoldoende ruimte’ beschikbaar voor het gehele voortgezet onderwijs.

Om deze reden werd voorgesteld de scholen nu aan de oostkant van de Noord langs het spoor te plannen. Reden om de scholen uit het hart van het stationsgebied weg te halen was dat “het onderwijsstaion geen enkele toegevoegde waarde heeft voor het Hanzekwartier”. De raad viel ongeveer van verbazing van zijn stoel. Nota bene dat was één van de leidende argumenten om het onderwijs naast het station te bouwen. Het moest een ‘landmark’ voor het Hanzekwartier worden meteen aanzuigende werking!

Tot mijn verbijstering kwam sportwethouder Engelvaart daar nog eens overheen door te melden dat hij dat niet zo’n goed idee vond omdat de westelijke locatie ‘synargievoordelen’ heeft met de in Dronten-West gelegen sportvoorzieningen bij Kwintus Nova en de sportverenigingen (lees Real Dronten).

Met andere woorden, alle argumenten om de onderwijslocatie te bouwen bij het station zijn vanavond onderuit gehaald. GroenLinks was altijd al tegen dat besluit omdat de scholen volgens ons beter af zijn aan De Drieslag bij de CAH. Dat geeft voordelen omdat de grond daar ook beschikbaar is, er echte voordelen te halen zijn met de sportvelden voor voetbalclub Reaal en de locatie niet ligt naast een bouwput voor de komende 20 jaar. Daarvoor zijn vanavond alle argumenten gegeven hoewel het college daar op mijn vraag (wijselijk?) niet op in ging.

Maar natuurlijk biedt dit alle kansen om het domme en voor onze jeugd onverstandige onderwijsbesluit nog eens te heroverwegen en een verstandige nieuwe locatie te zoeken aan de Drieslag. Naast de Hogeschool, op de onderwijscampus, midden in het dorp, vlak bij Warmonderhof  en naast het prachtige Wistenbos. Kortom een onderwijslocatie om jaloers op te zijn!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This