Onderbanken vooruit!

zondag 8 januari 20060 Reacties

{mosimage}Op teletekst en L1 (de regionale omroep Limburg) lees ik berichten over de komende ontruiming van het Schinvelderbos in de gemeente Onderbanken en ik zit me een klein beetje af te vragen wat ik hier nog achter mijn computer zit te doen. Ik ken de streek goed, ik ben er geboren en ben als kind door mijn ouders ook wel eens meegenomen naar een demonstratie tegen het vliegveld. Mijn PvdA collega burgerraadslid Peter van Bergen vroeg mij gisteren nog of ik er niet heen moest. Toen vond ik vooral van niet, maar het kriebelt. Mijn actievoerdersbloed begint te kriebelen en ik voel een zweem van spijt dat ik er niet bij ben. Al weet ik ook dat het nauwelijks zin zal hebben, want de ontruiming zal lang gaan duren maar onvermijdelijk plaatsvinden.

Het is eigenlijk ook wel een vreemde zaak: De gemeente die geen kapvergunning wil geven en door de Raad van State er toe wordt gedwongen en de provincie die een verordening uitvaardigt die verbiedt om zonder ontheffing van de provincie met "motorisch aangedreven werktuigen" in de bossen van Onderbanken te werken.
Een slimme zet om de kap zeer te bemoeilijken. Maar het Rijk dat besluit via de Koningin deze verordening te schorsen. Een noodverordening van een burgemeester die unaniem wordt weggestemd zodat deze genoodzaakt is zijn zin door te drijven via de Gouverneur (zo heet de Commissaris van de Koningin in Limburg) om alsnog zijn verordening van kracht te laten worden. Nu zal er vanavond worden ontruimd en ik hoop dat veel Limburgers hebben besloten toch de Schinveldse bossen in te gaan en het werken voor de politie zo lastig mogelijk te maken.
Want het bos mag niet gekapt worden en eigenlijk zouden de AWACS vliegtuigen gewoon aan de grond moeten blijven.

{mosimage}

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.