Onacceptabel

zaterdag 19 december 20151 reactie

Net als alle verstandige mensen heb ik woensdagavond met ongeloof en verbijstering zitten kijken naar de rellen die uitbraken rond een raadsvergadering in Geldermalsen. Al op dat moment vlogen de grote woorden over twitter als ‘een aanval op de democratie’. Ik heb mijzelf afgevraagd of ik daaraan nog iets heb toe te voegen.

Eigenlijk niet.

Maar ik vind de gebeurtenissen dermate mesjogge dat ik het ook niet weersproken kan en wil laten. Deze zogenaamde ‘bezorgde burgers’ hebben met geweld en dreiging met geweld de raadsvergadering in Geldermalsen verhinderd. Dat is precies een misdrijf zoals wordt omschreven in art. 143 van het Wetboek van Strafrecht. De daarbij behorende straf is maximaal [simple_tooltip content=’Of een boete in de derde categorie’]9 maanden cel.[/simple_tooltip]

Ik hoop van harte dat het Openbaar Ministerie niet zal schromen ook deze maximale straffen te eisen. Want zulk gedrag is volstrekt onacceptabel.

Binnenkort gaat ook de Tweede Kamer, op verzoek van GroenLinks Kamerlid Linda Voortman, hierover debatteren . Ze kreeg daarvoor van alle partijen steun, behalve van de PVV.

Langzaam aan kun je jezelf gaan afvragen of de oproep van Wilders om ‘in verzet’ te komen niet valt aan te merken als opruiing (art. 131 Wb v Strafrecht). Zeker ook omdat hij kennelijk niet bereid is daarover te debatteren zoals dat in een democratie behoort te gaan.

Zoals GeenStijl terecht opmerkt is het bizar dat bij iedere ‘moslim in het Midden-Oosten [die] een scheet de verkeerde kant oplaat’ de PVV vooraan staat om een spoeddebat te eisen en nu van niets wil weten.

Iedere moslim moet zich verontschuldigen voor de daden van enkele gekken. Maar als het blanke autochtone inwoners van Geldermalsen zijn die ‘in verzet’ komen tegen een AZC en de democratie ontwrichten heeft dat niets met de PVV te maken; aldus de PVV.

Hoewel een causaal verband moeilijk aan te tonen zal zijn, blijft overeind dat de opruiende oproep om in verzet te komen niet erg bijdraagt de samenleving bij elkaar te houden. Dat alleen is natuurlijk al zeer kwalijk.

1 Reactie

  1. Jeroen van Tol

    Toch zal ik mij verzetten tegen racisme…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.