Noodopvang asielzoekers half jaar langer open

donderdag 10 november 20050 Reacties

Op initiatief van GroenLinks dienen de fracties van CDA, PvdA, Leefbaar Dronten en GroenLinks vanavond bij de behandeling van de begroting 2006 een motie in waarin het College wordt verzocht de noodopvang asielzoekers met een half jaar langer open te houden tot 1 juli 2006.
Op 27 januari van dit jaar heeft de gemeenteraad besloten de noodopvang asielzoekers zoals we deze in Dronten kennen nog voor één jaar open te houden en per 1 januari 2006 te sluiten. De opvang zou dan overbodig zijn geworden door veranderde regelgeving vanuit het Rijk. Nu het jaar bijna om is lijkt dat er nog steeds mensen moeten worden opgevangen die geen ander onderdak hebben.
GroenLinks is van mening dat mensen die geen kant op kunnen niet het slachtoffer mogen worden van Haagse regelgeving en wil deze mensen op humanitaire gronden onderdak blijven bieden. Natuurlijk moet alles er op gericht zijn dat er voor deze mensen een definitieve oplossing wordt gevonden.
GroenLinks is blij met de steun van CDA, PvdA en Leefbaar Dronten voor deze motie die op voorhand al een meerderheid heeft. Daarmee is de noodopvang voor het komende half jaar geregeld en hoopt GroenLinks dat er binnen deze termijn een definitieve oplossing kan worden gevonden.

Tot zover het persbericht dat ik eerder vanavond verspreidde. Ik ben ook echt heel blij met deze motie die ik eerder deze week in elkaar heb gezet. Het College stuurde een brief naar de raad waaruit duidelijk werd dat de opvang dicht zou moeten per 31 december 2005. Wij willen niet dat er mensen op straat worden gezet omdat ze tussen wal en schip vallen door Haagse regelgeving!
Het heeft me vanavond wel verbaasd dat het argument van wethouder Braaksma, de VVD en de ChristenUnie was dat ze mensen geen valse hoop willen geven dat ze mogen blijven. Dat vond ik echt onzin. Ons besluit was gebaseerd op nieuwe Haagse regels. Nu deze niet blijken te werken moet je dat repareren. Voor het komende half jaar is dat gelukt. Mensen kunnen daardoor geen hoop krijgen dat ze langer in Nederland mogen blijven, maar hebben nu de zekerheid dat ze tenminste een dak boven hun hoofd hebben en dat is waar het om gaat. Je zet geen mensen op straat, zeker niet op 1 januari!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.