Nooddrinkwateroefening

donderdag 18 mei 20060 Reacties

{mosimage}Er was vandaag een nood-drinkwater-oefening in Dronten. Het waterleidingbedrijf Hydron oefende samen met de gemeente en andere hupdiensten zoals het leger wat ze moeten doe als er “iets” met het water gebeurd en dit dus niet meer gebruikt kan worden. De gemeenteraad was door Hydron uitgenodigd om naar het pompstation Bremerberg te komen. Afgezien van de opkomst (2 raadsleden en 3 burgerraadsleden –beschamend!) was het een bijzonder leuke en leerzame dag. Zo kwam ik er vandaag achter dat ik mijn wc doorspoel met 4000 jaar oud water (da’s écht geen typfout; 4000 jaar oud). Dat is het water dat hier uit de ondergrond wordt op gepompt en waarmee we in Flevoland dus douchen, de wc doorspoelen en drinken. Daarom is het ook zo lekker, er zit niets aan vervuiling in (dat wil ook wel, zo’n 4000 jaar geleden).


Flevoland heeft een bijzonder en bijzonder goed waterleidingsysteem waarvoor vanuit het land belangstelling bestaat. Omdat het vanaf de tekentafel is bedacht en aangelegd is het heel veilig en kan Hydron veel doen om échte problemen te voorkomen. Ook is het gevaar dat er iets mee “mis” gaat helemaal niet zo groot. Want als je er gif in wilt doen moet dat zo gigantisch veel zijn dat je dit niet ongemerkt kan doen! Anders verdunt het zo enorm dat mensen en nauwelijks ziek van worden. Een hele geruststelling.
Maar aan de andere kant heb ik nu ook gezien hoe het er aan toe gaat als er wel iets heel erg mis gaat. Iedere inwoner krijgt dat 3 liter water om alles mee te doen. Ik voorspel u dat is een verschrikkelijke chaos wordt en ik denk dat daaraan niet veel valt te doen. Misschien moeten we de volgende keer eens oefenen met woedende bewoners die nu water willen en daarvoor geen uren in de rij staan. Want de schoolkinderen vonden het vandaag wel leuk om emmertjes water te vullen. Maar op deze kleine opstelling moesten eigenlijk 2500 mensen hun water halen bij een calamiteit wordt dat duw en trekwerk als het al geen rellen worden.
Maar ik ben er wel van overtuigd dat die kans niet groot is en dat is een hele geruststelling!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.