“Nog aoltied nie blie”

donderdag 26 augustus 20102 reacties

Nu de nieuwe rechtse regering steeds meer vorm lijkt te krijgen barst ook weer de discussie rond kernenergie in volle hevigheid los zo lijkt het. De nieuwe regering zou een nieuwe kerncentrale willen bouwen en ook Borssele is een van de mogelijke locaties. Het beeld dat Zeeland dat wel een goed idee vindt behoeft wel wat nuancering.

Afgelopen weekend was ik in Zeeland, waar ik opgegroeid ben. Uit mijn jeugd kan ik me de stickers “Atoomenergie? Nee, bedankt!” nog wel herinneren. Ook op de (toen nog zichtbare) dijk van de Veersegatdam stond het bekende zonnetje. Met het afnemen van de discussie rond kernenergie verdwenen ook deze zonnetjes uit het straatbeeld. Maar ze zijn terug! Op alle verkeerslichten rond het station in Middelburg vallen de gele stickers met het rode zonnetje weer erg op.

Het verzet dat bestaat tegen een nieuwe kerncentrale is ook erg logisch, want de bezwaren zijn nog dezelfde en dus bekend. Het is gevaarlijk, het afvalprobleem is niet oplosbaar en blijft welhaast oneindig bestaan (240.000 jaar gaat mijn begrip wel te boven als ik terug kijk op 2000 jaar geschiedenis na Christus). Dan hebben we het nog niet over het gevaar van de proliferatie en het gebruik (misbruik zo je wilt) in kernwapens.

Zonnen bij de kerncentrale Borssele

Gevaar
De kerncentrales die we in Nederland kennen zijn tamelijk veilig. Van de vier die we hebben zijn er nog drie in bedrijf (Dodewaard is gesloten, Delft behoort bij de universiteit, Petten maakt medische isotopen voor de bestrijding van kanker en Borsele is de enige die ‘enkel’ energie levert).

In de directe omgeving van deze centrales loop je geen risico. Dus de mensen die op de foto liggen te zonnen met de Kerncentrale Borssele op de achtergrond zijn zich dat misschien niet eens bewust. Toch is een ongeluk helemaal niet uit te sluiten en gaat er soms ook wel eens wat mis bij de centrales die we in Nederland hebben. Wat de gevolgen zijn van een groot ongeluk met een kerncentrale hoef je niemand meer uit te leggen na de explosie van de kerncentrale in Tsjernobyl. Maar ja, dat was in 1986 in de Sovjet Unie… da’s alweer zo lang geleden. Daarbij was dat een centrale van een ander type dat in het westen niet wordt gebruikt en die van ons zijn veel veiliger.

Dat mag allemaal wel waar zijn. Maar de ramp van Tsjernobyl was een menselijke fout en die kunnen overal worden gemaakt. Ook in onze centrales en de gevolgen van een groot ongeluk zullen dan echt niet minder zijn. En ook nu merken we nog de effecten van de ramp uit de vorige eeuw. Want de laatste maand was de ramp na 24,5 jaar actueler dan ooit. De branden in Rusland naderden de bossen waar de radioactieve fall-out is terecht gekomen na de ramp en daardoor radioactief besmet raakten. Een verwoestende bosbrand kan de radioactiviteit opnieuw in de atmosfeer brengen en over een groot deel van de wereld verspreiden met alle gevolgen van dien.

Of een klein berichtje in de media dat er in Duitsland de laatste tijd steeds meer radioactieve zwijnen worden geschoten door jagers. Deze wilde zwijnen zijn zwaar radioactief omdat ze paddenstoelen eten die meer en meer radioactief blijken te zijn. Nog altijd een gevolg van de ramp van 1986.

Klimaat
Een veel gehoord argument is dat kernenergie nodig is om de overstap naar alternatieve energie te kunnen zetten. Kerncentrales stoten immers geen CO2 uitstoot en zijn dus goed is voor het klimaat. Dat argument is maar zeer ten dele waar. Een kerncentrale stoot geen CO2 uit. Daarover bestaat geen enkele discussie. Maar een kerncentrale draait op uranium en dat moet worden gewonnen in mijnen. Dat is een zeer energieverslindend proces. Dat toont ook meteen de zwakte aan van kernenergie: het is een net zo eindige brandstof als kolen en gas. Nog los van het feit dat de omgeving van de uraniummijnen radioactief besmet zijn en het ook vaak landen zijn waar behoorlijk instabiele regiems zitten waar we in het westen vaak ook liever geen zaken mee zouden doen. De verkrijgbaarheid en zekerheid van het uranium zijn daarmee ook niet gegarandeerd en dat maakt kernenergie ook tot een zeer zwak alternatief.

Of eigenlijk.. het is overduidelijk dat kernenergie geen alternatief is. Want je vervangt het ene probleem met het volgende dat minimaal even verwoestende effecten kan hebben als de klimaatverandering. Dus dom, duur en niet toekomstbestendig.

2 Reacties

  1. Maaike

    Grote kans dat deze stickers door de mensen of sympathisanten van http://www.borssele2nee.eu/ zijn geplaatst.

    De protesten tegen kernenergie beginnen weer op te spelen, al is het tegenwoordig vooral online. Er zijn zoveel betere, duurzamere alternatieven tegenwoordig.

  2. Erwin

    Een tijdje terug was er ook een bericht dat de proef met opslag van radioactief afval in oude zoutmijnen in Duitsland was mislukt. Er lekte regenwater in de mijnen en de mijnschachten waren niet stabiel.
    Toch zal het nieuwe kabinet geen boodschap hebben aan slechte berichten. De VVD zal de energieprijs voor het bedrijfsleven willen garanderen. En het enige groene aan het CDA is hun politieke kleur, kijk maar hoe Veerman zijn oren liet hangen naar grote landbouwbedrijven (waaronder die van hemzelf).

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This