Nieuwe wet drijft boeren tot wanhoop

woensdag 14 januari 20098 reacties

Het landbouw vakblad Boerderij schrijft deze week een groot artikel over een nieuwe wet die een erg absurde uitwerking kent, namelijk de Wet Informatieuitwisseling Ondergrondse Netten (Wion).

Deze wet (inwerking getreden op 1 oktober 2008) schrijf voor dat iedereen die een grondbewerking doet, dieper dan 50 cm dit vooraf moet melden bij het Kadaster. Dat geldt dus ook voor de dagelijkse landbouwhandelingen als ploegen of cultiveren.

In principe geldt dat je als grondeigenaar maar één maal zo’n melding moet maken, maar dan mag je nooit dieper als 50 cm grondbewerkingen doen. Maar eenvoudig diepploegen of het grasland scheuren zit er dus niet meer in zonder melding bij het kadaster.

Nu vind ik het een prima regeling dat als je iets in de ondergrond gaat doen dat je dit moet melden om te voorkomen (want daar is het natuurlijk allemaal voor) dat er leidingen en kabels beschadigd raken. Maar dat geldt natuurlijk wel voor de bebouwde omgeving. Dat agrariërs ook steeds opnieuw deze meldingen moeten doen legt een zware regeldruk op de boeren en is natuurlijk behoorlijk onzinnig. Want je zou toch vrij voorzichtig kunnen stellen dat het voor boeren core business is om in de grond te werken en dus de grond te ‘roeren’ zoals de wet dit zo mooi noemt.

Zeker ook als je bedenkt dat er op het niet-melden boetes staan van maximaal € 450.000,00 is dat behoorlijk belachelijk. Immers, de weersomstandigheden zijn op een boerderij vaal leidend om een bewerking te kunnen uitvoeren. Dus als je dan eerst weer een melding moet doen voordat je aan het werk mag kan het weer totaal zijn omgeslagen. Dat maakt dat de wet behoorlijk belachelijke effecten kan geven.

Wel is het behoorlijk eerlijk van de LTO (Land- en Tuinbouw Organisatie) dat ze aangeven domweg gemist te hebben wat de Wion in zou houden voor de landbouw en daarin ben ik het met hun kritiek wel eens dat het niet erg netjes is dat de landbouworganisaties niet betrokken zijn geweest bij het voor overleg over deze wet.

Hopelijk dringt het inzicht ook tot de Tweede-Kamer door dat deze regeling de boeren tot wanhoop gaat drijven in de praktijk en kan er per Algemene maatregel van Bestuur worden afgekondigd dat dit soort flauwekul na de eerste melding niet meer nodig is op landbouwgrond waarvan is vastgesteld dat er geen kabels en leidingen in de ondergrond zitten.

Het Platteland dat zorgt voor voedsel uit de landbouw, zorgt voor ontspanning in de natuur, voor landschappen om te recreëren en te sporten. Dat platteland verdient meer aandacht en waarderingen.

Natuurbeschermers en boeren zijn bondgenoten. Boeren willen een goed en gezond product telen waarvoor ze een redelijke prijs krijgen. Ons gezamenlijke landschap hun productiegrond en daarmee onze gezamenlijke verantwoordelijkheid én gedeeld belang!

Paul is fractievoorzitter voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast is hij plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad.

Bij de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer stond hij voor GroenLinks op plaats 38. Paul studeerde biologische landbouw in Dronten en ging ook met dit thema de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 in. 

8 Reacties

 1. Johan

  Gaat eenvoudig ploegen of grasland scheuren wel zo diep? Diepploegen wel, maar daarom heet dat dan ook diepploegen. En dat doe je niet zo vaak. Het gewone, jaarlijkse ploegen gaat volgens mij niet zo diep hoor.

  johan

 2. Paul Vermast

  Klopt, maar ondanks dat moet je wél een eerste melding doen voordat je aan de gang mag. Da’s misschien wel éénmalig, maar het moet wel gebeuren.

  Bij het scheuren van grasland en cultiveren zit je al snel op de 50 cm diepte. Voor ploegen geldt dat minder, daar heb je gelijk in.

  Maar dat maakt de wet in mijn ogen niet minder absurd.

  Paul

 3. OPA

  Als ik nou een boom plant… eerst natuurlijk niet dieper dan 50 cm, maar die wortels gaan uiteindelijk zeker dieper en kunnen leidingen flink dwars zitten.

  Maar ja, voor boeren is het natuurlijk belachelijk. Die moeten gewoon een plaatje krijgen van hun land met alle leidingen en vanaf dat moment is het hun verantwoordlijkheid om daar voorzichtig mee om te gaan. Je kunt die verantwoordelijkheid toch wel aan de boeren overlaten?

 4. johan

  Wat voor leidingen denk je dat er dan liggen, op een gemiddelde kavel van een gemiddelde polderboer?!?

  johan

 5. Paul Vermast

  Nou ja, de gasleiding Hattem – Flevolcentrale kan ik je wel aanwijzen. Als voorbeeld. Maar daarvan weet ook ongeveer iedereen waar die ligt. Dus volgens mij hoeft dat niet steeds vergunt te worden (voor normaal agrarisch gebruik).

  Paul

 6. Frank Pels

  Helemaal onzin is het niet. Ik heb een paar maanden terug een stuk waterleiding kunnen vervangen nadat deze steeds lek raakte door wortels van een boom.

  Verder kan ik melden – als projectleider bij een aannemer – dat het op dit moment een chaos is met ondergrondse leidingen. De meeste halen de 0,5 meter gronddekking niet eens. Ook kom je op de gekste plaatsen ‘onbekende’ kabels en leidingen tegen (vaak glasvezelskabels van nutsbedrijven, meestal zijn het ‘lege hulsen’ om in de toekomst extra glasvezels te kunnen inblazen). Er is een hoop schade aan kabels en leidingen op dit moment. Deze nieuwe wet – waarbij iedereen zijn informatie meldt en kan opvragen bij het kadaster – is waarschijnlijk een flinke verbetering.

  Ik ben het overigs wel eens met Paul dat de regels hier een beetje door zijn geslagen. Ik zou denken dat het jaarlijks doen van een melding voor een agrarisch perceel – en na de aanleg / onderhoud / verandering van kabels en leidingen ter plaatse – voldoende zou moeten zijn.

 7. Paul Vermast

  Hey Frank,

  Da’s nou precies het punt wat ik wil maken. Prima deze wet op alle gronden, de agrarische uitgezonderd. Volgens mij is eenmaal melden echt wel voldoende.

  Paul

 8. OPA

  Ik blijf erbij dat elke leiding die gelegd wordt gewoon moet worden aangemeld bij een leiding registratiepunt en dat de boeren eenvoudigweg een plaatje met leidingen kunnen krijgen van hun grondgebied.

  Dan leg je de verantwoordelijkheid neer bij de leidinglegger (om het tijdig en correct aan te melden) en de boeren hoeven geen onnodige aanmeldingen te doen.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Share This