Nietszeggende onderhandelingen (update)

dinsdag 28 maart 20060 Reacties

{mosimage}De formatie is in volle gang, maar geen mens weet hoe het er écht voor staat. Natuurlijk, van tijd tot tijd komt er een nietszeggend persbericht van formateur Hans Engelvaart. Het persbericht van vandaag meldt dat er een akkoord is bereikt over de begroting van 2006 en 2007 en dat ze een gezond financieel beleid voor ogen hebben. Dank je de koekkoek; dat zou pas écht nieuws zijn: “het nieuwe college gaat er financieel een potje van maken want we gaan geen oog hebben voor gezond financieel beleid”.
Maar hóé dat wordt bereikt, wááróp dan gaat worden bezuinigd; daarover wordt weer met geen woord gerept. Natuurlijk, iedereen is nog aan het onderhandelen en oei; oei het is allemaal heel gevoelig.

Intrigerend vond ik echter één passage uit het persbericht: “De onderhandelende partijen hebben afspraken gemaakt om voor de jaren 2006 en 2007 met een sluitende begroting te komen. Voor de jaren daarna zullen in 2007 samen met de andere fracties in de Dronter raad voorstellen ontwikkeld worden om te komen tot een sluitende meerjaren begroting”.
Dus op financieel gebied zit de gemeenteraad er de komende twee jaar voor spek en bonen bij. SP VVD, Leefbaar Dronten en GroenLinks worden nu door de (bijna) coalitie buitenspel gezet en mogen pas in 2007 weer mee gaan praten over 2008 en later.
Dat is wel een ongelofelijk staaltje van arrogante achterkamertjes politiek. Van de Christen Unie en CDA had ik niet anders verwacht, maar van de PvdA valt me dit wel bitter tegen als waar blijkt te zijn zoals het er staat.

Update
We hebben vanavond de eerste fractievergadering gehad en ik begrijp dat het allemaal iets genuanceerder ligt als dat ik het opgeschreven heb. Maar het werpt wél de vraag op of deze nieuwe coalitie dan wel de verantwoordelijkheid voor de volle vier jaar op zich wil nemen. Want als je een sluitende begroting voor je college programma maakt voor twee jaar werpt dat wel de vraag op hoe de laatste twee jaar te betalen. Dus mijn kwalificatie van de PvdA kan ik intrekken, het blijkt niet zo te zijn alsdat het er lijkt te staan.

Maar misschien is het verstandig akkoord maar even af te wachten en dan op de feiten te reageren. Want ik hoorde iemand vanavond ook al zeggen dat de persberichten over de onderhandelingen Kwalitatief Uitermate Teleurstellend (maar dan afgekort) zijn. 😉

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.