Niet zien zitten

vrijdag 19 mei 20060 Reacties

{mosimage}Er zijn in je leven altijd momenten dat je iets niet ziet zitten en ergens tegenop ziet. Daar heb ik wel met enige regelmaat last van (hoewel ik moet erkennen dat het dan ook vaak wel weer mee valt), maar in de politiek heb ik dit nog niet eerder meegemaakt, tot gisteravond.
Gisteravond werd de gemeenteraad bijgepraat over de WI (Wet Inburgering) die er vanaf volgend jaar aan zit te komen en iedereen, dus ook de oud-komers, verplicht in te burgeren. En natuurlijk het Rijk bedenkt dit en de gemeenten mogen het uitvoeren, zonder daar het benodigde geld bij te krijgen. Maar dat geld interesseert me nog het minste. De wet laat gemeenteraden nog een hoop vrijheid om te bepalen wie wanneer en hoe moet inburgeren. En hoe je dat gaat handhaven. Het meest absurde daarbij is dat het Rijk stelt dat de voorlichting die de gemeenten verplicht aan deze mensen moet geven over de nieuwe wet en de nieuwe verplichtingen voor die mensen in het Nederlands moet.


Dus in het kort: deze mensen moeten inburgeren omdat ze geen Nederlands verstaan, spreken, lezen en schrijven en dat vertellen we ze in het Nederlands. Soms vraag ik me af of landelijk een IQ-test standaard onderdeel is van de sollicitatieprocedure voor Rijksambtenaren. Als je een IQ hebt boven het niveau van een aardappel wordt je aangenomen, anders niet. Wie bedenkt dit nu toch?!

De wet is nog niet door het parlement en het wordt tijd dat de landelijke fracties onder druk worden gezet deze wet weer van tafel te halen. Het is prima dat mensen moeten inburgeren, daar ben ik zeer voor! Maar niet mensen die hier al 20 jaar wonen en waar we nooit naar om hebben gekeken verplicht Nederlands laten leren. Dat vind ik niet fatsoenlijk.

Overigens; de omgekeerde integratie kunnen we ook opleggen aan de bevolking… Dus alle Nederlanders verplicht Arabisch laten leren. Da’s ook nog wel een leuk idee vind ik, maar ik ben bang dat daar geen meerderheid voor te vinden zal zijn!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.