Niet fit na de film

vrijdag 28 maart 20082 reacties

FitnaMet misselijk makende walging heb ik met horten en stoten de fitna film van Wilders zitten bekijken. Misselijkheid enkel en alleen omdat de beelden te walchelijk zijn om eigenlijk naar te kijken. De meeste heb ik al wel eens gezien. De aanslagen van New York en Madrid staan nog helder gegrift in mijn geheugen van de dagen dat de aanslagen plaats vonden. Daarvoor had ik het hobbyfilmpje van Wilders niet nodig.

Het is een smerig voorbeeld van stemmingmakerij tegen moslims. De Volkskrant noemt het in haar commentaar: “Fitna een propagandafilm die in alle opzichten voldoet aan de methoden die radicale en totalitaire regimes hanteren om bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten”. Als je de aandacht die Wilders heeft gecreëerd is de film bijna teleurstellend. Geen oplossingen, geen werkelijke analyse van wat er in Nederland aan de hand is.

Dit is bijna lachwekkend armzalig en onterecht maakt hij van alle gematigde moslims, die wereldwijd lijden onder extremisme, vijanden”.

Dat stellen Femke Halsema en Tofik Dibi vanavond namens GroenLinks. Een mooie samenvatting van mijn gevoel dat de film bij me oproept. Maar als je de film hebt gezien vol je jezelf bepaalt niet fit… niet echt iets voor het slapen gaan.

2 Reacties

 1. OPA

  Tja, jammer van de cartoon want dat is het enige écht kwetsende in het filmpje. Verder was het inderdaad een misselijkmakende verzameling van de uitsluitend de extremistische kant van de Islam.

  Dit is echter wel de kans (en die kant laat het filmpje goddank ook open) voor de Islamitische gemeenschap in Nederland om te zeggen “kijk, wat die film van het Islamitisch geloof laat zien is wat wij verwerpen, wij nemen afstand van al die zaken inclusief de uitspraken van die extremistische kerkleiders. Voor ons blijft een vredelievende Islam over”. Als dat kan, dan is er volgens mij een enorme stap voorwaarts gemaakt.

  Dat is niet zo simpel als dat het lijkt want zo’n kerkleider is natuurlijk iets heiligs en als je daarmee openlijk omonwonden verschilt van mening is dat algauw een doodzonde die je de kop kan kosten. Maar ja, hou je je dan bij het motto, bevel is bevel? Dat is ook zo wat. Een moeilijke maar mogelijk wel noodzakelijk stap om de islam vredig in onze cultuur te laten voortbestaan, zeg “nee” tegen de predekingen van deze verzameling extremisten duizenden meelopers.

  Dat je daarmee een formele splitsing krijgt in de Islamitische wereld (die er eigenlijk al wel is maar niet zo hard wordt uitgesproken) is alleen maar toe te juichen. Dan worden namelijk eindelijk niet alle Islamieten over een kam geschoren.

  Net zoals wij als westerlingen wel degelijk weten dat er extremistische kergenootschappen bestaan, maar dat gelukkig andere kerkgenootschappen zich daat omonwonden van hebben afgekeerd waardoor het Christendom gelukkig niet over een kam wordt geschoren (alhoewel extremisten dat dan weer wel doen).

  Nu het dilemma… christenen hebben deze ontwikkeling ook doorgemaakt maar daar een paar honderd jaar over gedaan met enorm veel bloedvergieten. We hopen nu dat de Islam in een paar decennia of korter dit ook voorelkaar gaat krijgen en wel wel met veel minder bloedvergieten. Kijk, en als dat lukt… petje af, flexibele lui die nieuw-Islamieten.

 2. Paul Vermast

  Ik ben het roerend met je eens Ben. Laat ik je verwijzen naar een open brief van ons Kamerlid Tofik Dibi. Volgens mij spreekt hij ook aardig uit wat jij bedoelt.

  Groeten,
  Paul.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.