Niemand moet op straat leven

dinsdag 15 april 20080 Reacties

Doet u het nog eens in Dronten?Teug van weg geweest in het nieuws is de noodopvang voor asielzoekers in Dronten. De steun die de gemeente geeft loopt (opnieuw) af en dit keer per 1 juli aanstaande. Bij de laatste keer onderhandelen in de gemeenteraad heb ik met hulp van anderen er financiering weten uit te slepen tot het moment dat iedereen die onder het pardon valt een plek zou hebben gevonden. Nu dat moment in het zicht komt zijn er nog altijd zes mensen die wel in de opvang zitten, niet onder het pardon vallen en toch zicht hebben op een verblijfsvergunning. Ze hebben recht om in Nederland te blijven alleen geen recht op huisvesting.

Mijn eerste reactie is dat het natuurlijk niet zo moet zijn dat deze mensen op straat komen te staan. Dat is een kwestie van goed fatsoen. Maar het wordt nu wel ingewikkeld. Tot nu toe zaten we op een duidelijke lijn dat we iedereen die potentieel onder het pardon zou vallen wilden steunen. Daarvoor heeft de gemeente ook jaren lang betaald. Als ik nu ga pleiten om de opvang nu weer open te houden voor deze groep kan (en zal) mij voor de voeten worden geworden dat ik een soort rupsje nooit genoeg ben. Immers, dat waar ik eerder voor pleitte (open houden voor de groep pardonners) is gebeurd.

Ik vind het een duivels dilemma, het open houden tot 1 juli hebben we (spreekwoordelijk) voor de poorten van de hel weg gesleept. Politiek, vermoed ik, zal er geen draagvlak zijn om de gemeentelijke steun te verlengen. Al op 18 juni afgelopen jaar schreef ik:

“Ik heb zelf gestreden voor deze regeling omdat het altijd de best haalbare optie was. Maar ik blijf moeite hebben met het feit dat we als (lokale) overheid straks toch mensen op straat gaan zetten die nog wel in procedure zijn (volgens de stichting noodopvang “kansrijk”) maar geen recht op opvang meer hebben.
Als gemeente heb je een ‘zorgplicht’ en die plicht brengt met zich mee dat je mensen moet opvangen naar mijn mening.

Maar ik ben erg bang dat we het dit keer niet gaan redden in de gemeenteraad en dat de meerderheid met heel veel mooie woorden zal zeggen dat we al heel veel hebben gedaan (hetgeen waar is!) maar dat we niet eindeloos kunnen doorgaan. Ik denk dat ik nu al opzie tegen deze vergadering waarvan ik op dit moment nog niet eens weet wanneer die zal zijn”.

Ten opzichte van juli vorig jaar is er niet veel veranderd, anders dan dat ik nu wel weet waar de ‘ fatale’ datum ligt. Tijd om eens wat collega’s van andere fracties te gaan polsen om opnieuw te proberen de opvang te redden.

Maar hoe dan ook, ik vind het een schade dat de rijksoverheid van een ‘ beschaafd’ land weigert mensen in een van hun eerste levensbehoeften (huisvesting) te voorzien. In mijn visie kun je als lagere overheid dan niet anders als deze taak over nemen. Zij het onder protest, maar met een groot hart!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.