Net geen nieuwe crisis…

vrijdag 26 maart 20040 Reacties

Nou het was me de vergadering wel gisteren in de gemeenteraad… De benoeming van een nieuwe griffier, de officiële ontvangst van de interim burgemeester, de Commissaris van de Koningin die komt praten over de profielschets van de nieuwe burgemeester, benoeming van nieuwe wethouders en een crisis die net niet door zette. Er kan minder gebeuren in (bijna) vijf uur vergaderen.

Bijna crisis? Ja en wel twee keer met de zelfde persoon. Je kan het bijna raden, Annie Haverkort. Nee, laat ik dat voorop stellen, ik heb niets tegen wethouder Haverkort, niet in het minst. Maar ik vindt haar niet een erg daadkrachtig bestuurder. De allereerste crisis was dat ze bij haar benoeming niet de 100% steun kreeg van haar coalitie. Wij, GroenLinks stelde voor om PvdA demissionair wethouder Hillebrand Koning te benoemen in plaats van mevrouw Haverkort. Dat moet pijnlijk zijn voor Annie. Dat de voltallige oppositie voor Hillebrand zou stemmen was toen ook al wel duidelijk, het geen met 10 stemmen unaniem gebeurde. Maar dat er één blanco stem bij was moet de klap toch wel extra groot maken.

Had ik in haar schoenen gestaan had ik niet langer ‘bewilligd' zoals dat zo mooi heet om wethouder te worden. Dan hadden ze allemaal kapot kunnen vallen en was ik gaan genieten van rust en wachtgeld. Hoewel dat laatste misschien niet echt een GroenLinks standpunt is. Maar het is dan ook bijwijze van spreken bedoeld.
Maar goed, Annie hield haar rug recht (en dat is dan wel weer te waarderen) en heeft de eed afgelegd. Ze is weer wethouder Haverkort. Nu had wethouder haverkort een bestemmingsplan gemaakt en daar moest ook gisteravond over worden gestemd. En het CDA had daar nog wel grote problemen mee. Sterker nog, wij als GroenLinks hadden op hoofdlijnen de zelfde problemen met het voorstel. Wat is er aan de hand? Dronten is opgedeeld in enorm veel heel kleine bestemmingsplannen. In Dronten Zuid worden nu 35 bestemmingsplannen samengevoegd tot één bestemmingsplan. Dat is op zich heel goed. Maar er wordt niets geregeld voor de bedrijven aan huis. Dat is een regeling die ervoor bedoeld is dat kleine bedrijven met één werknemer gewoon in het eigen woonhuis kan worden gestart en daar mag draaien. Er zit wél een beperking aan dat je niet een groot adviesbureau begint met tien werknemers. Dat kan overlast voor de omgeving opleveren en buiten dat hebben we daar gebouwen voor in Dronten waar een kantoorbestemming opligt. Het probleem zat bij het handhaven. In een bestemmingsplan kunnen de dat niet beperken. Het college stelde voor dan maar een nota over bedrijven aan huis als onderliggend stuk aan het bestemmingsplan toe te voegen. Ik heb sterke twijfels of we dat juridisch overeind kunnen houden. Het CDA ging dwars op de golven liggen en pakte de wethouder juist op die handhaving hard aan. Maar een crisis binnen een paar uur na je (her)benoeming was kennelijk te veel van het goede en het CDA volgde keurig de wil van het college en ging heel duaal door de bocht..
Maar dat is dan ook de enige zekerheid die je bij het CDA hebt. Ze volgen altijd de coalitie, wat ze van te voren ook zeggen.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.