Ton Kempenaar van de CAH schoolboerderij stelt de zaaimachine af. Foto: Ton Kastermans Bron: Boerderij.nl

Ton Kempenaar van de CAH schoolboerderij stelt de zaaimachine af. Foto: Ton Kastermans Bron: Boerderij.nl

Agrifirm is bezig (pdf) om een Noord-Europese sojaboon te ontwikkelen die concurrerend kan worden met de soja zoals we deze in grote hoeveelheden importeren vanuit Zuid-Amerika; de ‘Nedersoja’. Dat is goed nieuws omdat de sojaproductie grote gevolgen heeft voor het Tropisch Regenwoud dat op enorme schaal wordt gekapt voor nieuwe landbouwgrond om aan de soja vraag te voldoen. De Nederlandse veehouderij is op wereldschaal een serieuze speler en dus draagt ‘onze’ veehouderij ook substantieel bij aan de ontbossing van de Amazone.

Vandaag staat er op de website van de Boerderij een fotoreeks van de CAH schoolboerderij in Dronten die deelnemer is aan het sojaproject van Agrifirm. Het is een mooi voorbeeld van het landbouwkundig onderzoek waar we in Dronten best trots op mogen zijn en dat wellicht soms wat onderbelicht blijft.

De veehouderij draagt serieus bij aan de klimaatverandering in de wereld en dan zijn dit soort stappen belangwekkend om de bijdrage van de veehouderij aan deze negatieve ontwikkeling te verkleinen. Natuurlijk blijft overeind dat vooral ook de consumptie van vlees zou moeten worden verminderd (ja, dat is en blijft GroenLinks-standpunt), maar de productie verduurzamen met een Europese teelt is ook een prachtige stap die ik van harte toejuich! Mijn hoop is dan ook op een geslaagde sojateelt voor de CAH boerderij en nog beter; de doorontwikkeling naar een commercieel aantrekkelijk gewas binnen enkele jaren!