Nederlander wil dorp, overheid bouwt stad

dinsdag 29 juni 20101 reactie

Dat kopt vandaag het Binnenlands Bestuur (het vakblad voor ambtenaren en bestuurders). “Terwijl de gemiddelde Nederlander het liefst in een dorpse omgeving woont, liggen de bouwambities van de overheid vooral in de grote steden. Dat stelt de NVB Vereniging voor Ontwikkelaars & Bouwondernemers op basis van onderzoek onder ruim tweeduizend mensen, uitgevoerd door de TU Delf” stelt het blad. Ik ben eigenlijk niet echt verbaasd als ik de reacties in dronten hoor als het gaat om de vraag of Dronten nou een dorp is of een stad.

Voor collega’s uit de Randstad is dat wel eens grinniken dat de vraag of we een dorp zijn of een stad hier in Dronten echt een thema is. Toch is dat zo. Want onze colleges willen Dronten graag opstoten in de vaart der volkeren. Maar eigenlijk vinden onze inwoners dat dorpse juist aantrekkelijk. Onze Meerpaaldagen (zeg maar de dorpsfeesten) hebben ook dat gemoedelijke karakter. Kuubskisten worden op hun zijkant gezet en ingepakt met zwart landbouwplastic en zo maken we een bar. Dorpser kun je het bijna niet hebben.

De bestuurders in ons gemeentehuis hebben een mooi compromis gevonden. Dronten is ‘een dorp met stadse voorzieningen’ en zo hopen we weer extra mensen naar ons klein stadje te trekken. Maar uit het onderzoek van de TU Delft blijkt dus dat mensen eigenlijk niet in een stad willen wonen, maar het dorpse karakter meer waarderen.

Laat het wat mij betreft een oproep zijn aan onze gemeentelijke bestuurders (ikzelf inclusief) om niet te streven naar de stad Dronten, maar we blij blijven met ons mooie polderdopje!

Het Platteland dat zorgt voor voedsel uit de landbouw, zorgt voor ontspanning in de natuur, voor landschappen om te recreëren en te sporten. Dat platteland verdient meer aandacht en waarderingen.

Natuurbeschermers en boeren zijn bondgenoten. Boeren willen een goed en gezond product telen waarvoor ze een redelijke prijs krijgen. Ons gezamenlijke landschap hun productiegrond en daarmee onze gezamenlijke verantwoordelijkheid én gedeeld belang!

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten.

Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad.

Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

1 Reactie

  1. Suzanne

    Dat maakt wonen in Dronten nou juist zo aantrekkelijk. De gemoedelijkheid van een dorp en de voorzieningen van een stad. Hoewel stad vind ik nog steeds erg overdreven hoor. Toch moet je volgens mij heel voorzichtig zijn met te weinig groei. Wij mogen van geluk spreken dat we nog niet te maken hebben met krimp. Nog niet. 5000-10.000 inwoners erbij maakt van Dronten nog geen stad 😉

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.