Nederland kan het weer

donderdag 28 september 20060 Reacties

“Laten we zeggen: Nederland kan het weer. Die VOC-mentaliteit. Over grenzen heen kijken. Dynamiek!” Aldus de Minister-president van Nederland, JP Balkenende vandaag tijdens de algemene beschouwingen. Goed voorbeeld, wat dat betreft is het ook een Zeeuw in hart en nieren. Trots op onze geschiedenis, trots op de VOC. Maar het is toch te beschamend voor woorden de VOC te koppelen aan een uitspraak “Nederland kan het weer”. Nederland dat met zijn VOC de grootste slavenhandelaren ter wereld waren in wat wij de Gouden eeuw noemen.
Zo’n 15 jaar geleden heb ik tijdens een zomer een paar weken geholpen bij het restaureren van boeken in het Zeeuws Rijksarchief. Daar stonden meters en meters aaneengesloten dikke in leer gebonden boeken van de VOC-kapiteins. Vele bladen dichtgeschreven met overzichten van slaven en wat daarvoor was betaald. Een jonge man, 2 spiegeltjes, 6 kralen, een zwangere jonge vrouw, 3 spiegeltjes en 8 kralen etc, etc.

Toch fijn dat deze christendemocratisch premier vindt dat “Nederland het weer kan, die VOC-menaliteit”. Beschamend is de vertoning van een premier die doorlopend uit zijn rol valt en zoals Femke Halsema zojuist vast stelt (met een half oog zit ik het debat op dit moment te kijken) dat hij alleen als het hem uitkomt uit het CDA verkiezingsprogramma wil citeren, maar verder de premier wil zijn.
Het is zoals de verenigde linkse oppositie gisteren al zei, het wordt tijd  dat deze premier de nieuwe oppositieleider wordt!

Reacties:

Hoi Paul Je stukje over VOC gelezen.

Misschien pietluttig van mij maar de VOC hield zich nauwelijks bezig met slavenhandel, dat deed de WIC(West indische compagnie)

Die hield zich o.a. bezig met kaapvaart en slavenhandel . Veel Zeeuwen waren daarin aktief.

Groeten,

Cebus

Há Cebus,


Dank voor je opmerking. Ik weet het wel, maar De WIC heeft zeker in Zeeland veel gebruik gemaakt van de infrastructuur van de VOC die in de eerste periode in Zeeland en met name Middelburg veel groter was dan later in het Noorden. Middelburg en Amsterdam waren in de tijd elkaars grootste concurrent en ja, we weten hoe het is afgelopen.

Slavenhandel was voor de VOC een bijproduct, maar ze deden het wel degelijk, ook de kolonialisatie werd niet altijd even subtiel aangepakt. Dus het voorbeeld blijft ongelukkig mijns inziens. Maar inhoudelijk heb je gelijk!

Groeten,

Paul

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.