Nagasaki versus Meerpaaldagen?

donderdag 9 augustus 20071 reactie

Bom op NagasakiHet is een gek soort tegenstrijdigheid waar ik soms wel eens last van heb. Mijn hoofd staat vandaag naar de Meerpaaldagen, de vakantie volgende week in Zeeland en het organiseren van de Warmonderhof Reünie op 15 september en daarvoor het “zonnige klimaat festival” in Lelystad voor mijn werk bij Natuur en Milieu Flevoland. Maar tegelijk werd aan de andere kant van de wereld herdacht dat er meer dan 60 jaar geleden de tweede kernbom die ooit in een oorlogssituatie is gebruikt werd afgeworden. De bom op Nagasaki.

Waarom is dat tegenstrijdig. Kun je jezelf afvragen. Maar ik denk zelf alleen maar aan de lol en het feest van vanavond en iedereen in Dronten (nou ja, bijna iedereen dan) denk ook aan de Meerpaaldagen. Toch vind ik het van belang dat je op een dag als vandaag of zoals enkele dagen geleden toen de bom op Hiroshima werd herdacht daar even bij stil staat.

De wereld is nu bang voor terroristen en moslims (meestal worden die twee in één adem genoemd) We zijn bang voor aanslagen en “vuile bomen”. Dat zijn kleine bommen met en nucleaire lading. Wat grote bommen met een nucleaire lading doen hebben Hiroshima en Nagasaki wel laten zien…

Goed.. we hebben er nu even bij stil gestaan… nu weer overschakelen naar de Meerpaaldagen en vakantie (en oh ja.. die laatste dag werken morgen).

1 Reactie

  1. Frank

    Die bom op Nagasaki was complete waanzin. Op Hiroshima hebben ze een uraniumbom – little boy- gegooid. De heren wetenschappers en militairen hadden ook nog een plutoniumbom liggen – fat man- en die wilden ze ook nog even uitproberen, dus die werd een paar dagen later op Nagasaki gegooid alsof de Japanners na de bom op Hiroshima de boodschap nog niet hadden doorhadden.

    Over kernwapens gesproken; de huidige westerse landen zijn weer vlijtig bezig met het ontwikkelen van nieuw kernbommentuig.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.