Nachtwerk

vrijdag 27 mei 20059 reacties

Het werd nachtwerk gisteravond bij de gemeenteraad. Van half acht tot half één hebben we zitten bakkenleien en uiteindelijk (helaas) afscheid genomen van Leonie Rolink van de VVD. Zij verliet de raad omdat dit niet meer met haar ‘gewone’ werk is te combineren. Want raadsleden zijn (bijna) allemaal mensen die naast het raadswerk er ook een ‘gewone’ baan als boer, boekhouder, jurist, etc naast hebben. Dus het zitten in de gemeenteraad is een behoorlijke aanslag op je vrije tijd, want afgezien van het vergaderen en lezen van de stapels stukken die je krijgt moet je ook nog op werkbezoek, overal je gezicht laten zien en proberen contact t houden met de ‘gewone’ burgers om te ontdekken wat er leeft.
Voor Leonie Rolink dus te veel van het goede en dat is jammer, weer een vrouw minder in de Raad.

Maar dat was niet de reden dat het nacht werk werd. Het onderwerp jongerencentrum/ poppodium stond op de agenda en riep zo veel op dat we er tweeënhalf uur over hebben gezwamd. Want het was veel al gezwam. Politici die met droge ogen beweren “heel betrokken bij Nirwana” te zijn, maar daar gelukkig zelf aan toevoegen “jullie merken daar niet veel van”. Diezelfde partijen die in volle overtuiging de mening van Bauke Braakma delen dat “onze Nirwana jeugd prima in onze prachtige Meerpaal een plekje kunnen krijgen”.

Zeldzame onzin, een ander begrip heb ik er niet voor. Het is ondenkbaar dat de Nirwana jongeren zich thuis zullen voelen in de Meerpaal. Dat is geen onwil, maar dat is cultuur. Overigens vind ik het schokkend te merken dat het gemeentebestuur in meerderheid wil dat “onze Drontense jeugd met elkaar door één deur moet kunnen”. Men heeft ooit een gesprek gehad met jongeren en toen is er gezegd dat bepaalde groepen niet met elkaar willen samenwerken. Dat ze niet met elkaar “kunnen” zoals dat dan wordt genoemd. Het College vind dat ze zich hier krachtig tegen moet verzetten.

Wat een onzin en wat een arrogantie! We zetten toch ook niet alle gelovigen in één gebouw. Gereformeerden, Katholieken, Hervormden, Islamieten, Joden, Boeddhisten en Hindoes? Dat zou ook een zooitje worden. Nou; en zo is het dus ook bij de jongeren. Je zet de verschillende groepen niet bij elkaar. De ‘boeren’ van Cultus Inn passen niet bij de Danskelder jeugd of bij de ‘punkers’ van Nirwana. Natuurlijk zijn dat karikaturen van de groepen, maar het geeft de verscheidenheid weer.

Laten we het regelen zoals het is; Nirwana op een eigen locatie, die wordt gehuurd van de gemeente voor een redelijke huurprijs als steun voor een club die als tientallen jaren belangrijk werk doet voor en dóór de Drontense jeugd!

9 Reacties

 1. Leroy van Tol

  Beste Paul,

  Ookal is het een wat gedateerd stuk, toch mooi geschreven.
  Zelf ben ik een groot voorstander van Nirwana, aangezien ik persoonlijk hier veel heb geleerd in mijn ontwikkeling als geluidstechnicus en sociaal gedrag.
  Want Nirwana vandaag de dag is nogsteeds de plek waar het minste geweld en onrust plaatstvind.
  Maar na het lezen van het stuk vroeg ik me af wat de politiek zelf nu denkt over Nirwana.
  Aangezien er nogsteeds geen vaste besluiten zijn en meer geroepen wordt dan gedaan.
  Het lijkt nogsteeds alsof Nirwana één of andere grote drempel is.

  Met vriendelijke groet,

  Leroy van Tol

 2. Barry Meijer

  Ah ik zie dat Leroy al aardig heeft gezegd wat mij op het hart lag.

  Wat ik nog wel als aanvulling wil melden. Wat denkt de politiek in Dronten wat er gaat gebeuren als Nirwana er niet meer is? Wat als de Nirwana jeugd geen plek meer heeft in Dronten? Grote kans dat ze gaan rondhangen op plekken als het basketbalveldje in Dronten-zuid. Is het dan nog steeds dé Nirwana jeugd of zijn het dan hangjongeren?

  Wat ik probeer te zeggen is dat er een grote groep jongeren uit Dronten/Swifterbant/Biddinghuizenin Nirwana een 2e huis heeft gevonden. Dit moet en mag niet over het hoofd gezien worden.

  Met vriendelijke groet,
  Barry Meijer

 3. Paul Vermast

  Beste Leroy en Barry,

  Dit is echt wel een heel oud bericht. Het valt me op dat er geen datum bij staat. Ik schat zo’n jaar of 5 geleden.

  Maar actueel voor Nirwana is dat er morgen op de agenda van de commissie staat een voorstel voor een nieuwe locatie aan de Educalaan samen met USRA.

 4. Barry Meijer

  @Paul Vermast:
  Helemaal mee eens, en ik moet zeggen dat ik er goede hoop in heb als ik even naar de geschiedenis van Groen Links en Nirwana kijk. En misschien een mooi punt om mee te nemen wat betreft de locatie. Geweld en Vandalisme is eigenlijk nog nooit voorgekomen bij Nirwana 🙂

  Succes in ieder geval en keep up the good work.

 5. Leroy van Tol

  @ Paul,

  Maar de locatie was toch al bekend geworden? er is een pers bericht uitgeweest dat Nirwana en USRA naar de educalaan gingen in 1 mutlifunctioneel pand. Dat was ergens eind februari 2010.
  Of houd dit in dat een pers berichten worden gebruikt om even rust te creeëren en het daadwerkelijke besluit naderhand nog moet volgen?

 6. Paul Vermast

  @Leroy,

  Zo’n persbericht vlak voor verkiezingen is scoringsdrift van het college van burgemeester en wethouders die zo’n plan naar buiten brengen, maar heel vaak onvoldoende duidelijk melden dat de gemeenteraad (het hoogste orgaan in de gemeente) hier ook nog mee moet instemmen.

  Overigens; het zal aan het einde van de maand zeker worden aangenomen als het college nog antwoord geeft op één detailvraag.

 7. Barry Meijer

  @Paul
  Ik moet eerlijk zeggen dat ik het erg kan waarderen dat je dit soort dingen gewoon netjes bespreekt.

  Wat betreft het onvoldoende duidelijk melden dat de gemeente raad nog moet instemmen is wel gebleken ja, ik weet niet of je het interview op omroep Flevoland kan herinneren met Erik Langeweg?
  Tadaaaaaa geheugen steuntje 🙂 http://www.omroepflevoland.nl/nieuws/nieuwsbericht?newsId=44988

  En dit was al een tijdje terug.

 8. Leroy van Tol

  @ Paul

  Dank voor je antwoord, ik kan het ook erg waarderen dat dit gewoon besproken kan worden.
  Ik blijf zeker deze website volgen 🙂

 9. Paul Vermast

  @Leroy,

  Dankjewel 😀

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.