Morrende mensen?

donderdag 19 mei 20050 Reacties

"Over Morren en mensen" is de titel van het discussiestuk dat de griffier en burgemeester hebben geproduceerd als input voor de veranderingen die in politiek Dronten moeten worden doorgevoerd. De titel verwijst naar de evaluatie van het dualisme in Dronten dat de toen scheidend griffier Evert Jan Morren vlak voor zijn vertrek ter discussie naar de gemeenteraad stuurde. Kernconclusie in mijn herinnering van was we als raad ons nog onvoldoende duaal opstellen richting het College (een verwijkt aan de coalitiepartijen) en dat er onvoldoende wordt discussieert in de raad. De huidig griffier en burgemeester hebben daaruit een nieuw voorstel gedestilleerd en dat staat vanavond ter discussie. Maar al 29 maart gaf ik hier in mijn commentaar op. Het voorstel is om ongeveer een politieke markt in te voeren zoals Almere en Lelystad dat eerder hebben gedaan. Ik voel daar helemaal niets voor. Want het probleem dat we in de politiek hebben zin 'm niet in de vorm maar in de inhoud.

We zijn bang eens echt ruzie te maken omdat we samen verder moeten en vermijden een écht debat over de inhoud als de pest. Als er dingen mis gaan moet je daarover een debat voeren en vervolgens conclusies en lering uit trekken. Maar niets van dat al. Als het spannend wordt omdat het echt ergens over gaat worden alle uitvluchten bedacht die een puber aanvoert zijn huiswerk niet te maken en sluiten de rijen van de coalitie zich. Goed voorbeeld is het aanbestedingsbeleid. We hebben maanden onderzoek gedaan en zijn tot vragen gekomen waar we geen antwoord op konden vinden. Dus vroegen we een spoeddebat aan. Het aanbestedingsbeleid is een gevoelig onderwerp en alle vertragingstactieken worden uit de kast gehaald. De raad verdaagde het eerst al een maand omdat ze 'voor de goede discussie' eerst de antwoorden op onze vragen wilden hebben. Nu laat men weten dat de vragen pas één of twee dagen voor de raadsvergadering naar de raad verstuurd kunnen worden. Dat houdt dus in dat er nauwelijks tijd is de antwoorden nader te bestuderen. Dat is er mis met de politiek, de inhoud, niet de werkwijze!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.