Met Femke op werkbezoek in Almere (2)

zaterdag 17 november 20070 Reacties

v.l.n.r. Wethouder Duivesteijn, ikzelf, Adilia Roda (prov fractievz), Ruud Pet (Almeers fractievz) en Femke HalsemaZoals ik gisteren al beloofd heb een wat meer uigebreid verslag van het werkbezoek van Femke Halsema aan Almere.

Tijdens de campagne voor de procinciale verkiezingen was Femke in Almere geweest en gaf toen aan binnenkort eens terug te willen komen voor een meer uitgebreid bezoek aan de stad. “Binnenkort” was dus gisteren (binnen een jaar en dat vind ik serieus best snel!). Rond 12 uur werd Femke ontvangen voor een lunch door wethouder Adrie Duivesteijn om te worden bijgepraat over ‘de schaalsprong’ van Almere naar de vierde stad van Nederland. Joost Schrijnen, projectdirecteur Structuurvisie Almere, gaf een boeiende presentatie over de ontwikkeling van Almere vanaf de start naar de huidige situatie met een doorkijk naar de toekomst. Hoe wordt met name het mobiliteitsvraagstuk opgelost dat Almere heeft. Veel mensen die in Almere worden werken in Amsterdam en feitelijk is er maar één navelstreng die de stad met Amsterdam verbind. Juist in deze tijd is pijnlijk duidelijk dat dit een kwetsbare verbinding is. Het is volgens wethouder Duivesteijn niet de vraag of er meer verbindingen naar Amsterdam komen, de vraag is alleen hoe.  Ook buitendijks bouwen en de mogelijkheden die dit bied voor de verstekring van het IJmeer kwamen aan de orde. Maar ook de ontwikkelingen binnen de stad die nog mogelijk zijn beiden een hoop kansen, maar zullen ook nog ingrijpende veranderingen vragen. Een eerste plankaart van de verdubbeling van de A6 die aan de muur hing illutreerde dit goed (zie foto).

Plannen A6 [KLIK VOOR VERGROTING]Daarna lopend door het stadshart naar de bredeschool Stedenwijk. Ik was onder de indruk van het nieuwe stadshart. Ik was wel eens in het stadshart naar de bioscoop geweest, maar dat was de pakeergarage uit en de bios in. Bijzonder was eigenlijk juist die parkeergarage bleek nu. Want het effect van het stadshart is dat het lijkt alsof je op een heuvel loopt terwijl je feiteklijk over het dak van de parkeergarage en fietsenstallingen loopt. Toegeven; ik was onder de indruk van het stadshart en als ik het goed begrepen heb; Femke ook.

In de brede school Stedenwijk werd een zorgelijk beeld geschetst van de ontwikkelingen in de wijk. Over tienerzwangerschappen en het gevolg dat het hebben van een kind een soort statusbymbool wordt onder de jeugd. Meisjes van 14 die er ‘goed over hebben nagedacht’ en een kind willen. Maar ook docentien die ouders moeten opvoeden door ze aan te speken op het feit dat kinderen zonder eten naar school komen, of met onvoldoende kleren aan. In deze Brede School is er opvang voor kinderen van ongeveer 7 tot 19 uur. Mooi initiatief.

Daarna door naar Almere-Haven waar de problemen met blauwalg onder de aandacht werden gebracht. Er waait in de zomer erg veel algen de haven in en daardoor is er een onhoudbare stank en massale vissterfte. Er zaten bewoners, ondernemers, iemand van Rijkswaterstaat en de gemeente om tafel om te praten over de problemen en de oplossingen. Femke werd vooral meegegeven dat er landelijk wel wat meer aandacht mag zijn voor de Kaderrichtlijn Water. Deze stelt dat in 2015 het water vrij moet zijn van de fosfaten waarop deze algen zo goed groeien.

Al met al vond ik het een boeiende en intenstieve dag. Zoals ik gisteren ook al schreef een stoomcursus Almere.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.