Mensen snappen Europa niet

maandag 23 mei 20050 Reacties

De media melden de afgelopen dagen iedere dag dat het kamp van de Neestemmers tegen de grondwet groeit en dat het debat maar niet van de grond wil komen. Daar waar het van de grond komt gaat het op een treurig niveau en roept Geert Wilders dat Nederland moet blijven. Alsof Nederland zou verdwijnen. Onzin! Europa wordt geen superstaat en we staat geen extra macht af aan Brussel. Maar onderbuikgevoelens en bangmakerij, juist ook van het kabinet, voeren de boventoon. Dat is een slechte zaak, want we stemmen niet over een gevoel van onbehagen, maar over een verdrag dat een aantal zaken binnen Europa ander, sneller, meer doorzichtiger en democratischer wil regelen. Waarin dingen staan waar ik ook niet zo heel gelukkig mee ben, maar wél een stap vooruit zijn ten opzichte van het huidige Europa waar alle onbehagen van afkomstig is. Er gaan met dit verdrag geen enkele macht extra naar Brussel als dat nu het geval is.

Daar gaat de grondwet dus niet over. Ook de macht van de grote landen zal met invoering van dit verdrag meer in evenwicht komen. Want de grote landen hebben een voordeel als het gaat om inwonersaantallen bij het verkiezen van het parlement, maar als het gaat om het maken van nieuwe wetgeving heeft met 55% van alle landen nodig een nieuwe richtlijn er door te krijgen terwijl "slechts" 4 landen nodig zijn een regel te blokkeren. Dus de macht van die grote landen die over Nederland heel zullen walsen is helemaal niet zo groot als wordt beweerd. Het gaat ook niet over de Euro en de mogelijke onderwaardering van de Gulden. Niet omdat het niet belangrijk is, maar omdat het er niet over gaat! En het feit dat mensen zelfs de uitslag van het Eurovisie Songfestival als coupe van de Oostblok landen er bijhalen laat zien dat de discussie echt niet over de feiten wordt gevoerd. Het verdrag is nog niet zoals ik het ideaal zou zien, maar wel een stap vooruit en dus stem ik voor!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.