Meerpaaldagen 2007 (slot)

zondag 12 augustus 20072 reacties

Meerpaaldagen 2007Veel en veel te vroeg naar mijn zin zit ik nu alweer achter deze pc. Mijn laatste blogje was van kwart over drie vannacht en zo rond 9 uur vanmorgen gingen mijn ogen weer open. Door mijn hoofd gaan nog steeds alle vrolijke feestnummers van de afgelopen dagen en ik stapte grinnikend mijn bed uit toen ik me bedacht zelden (ik denk nog nooit) mijn bed uit ben gestapt terwijl ik een feestnummer (“maak me gek“) in mijn hoofd had.

Wat maakt de Meerpaaldagen zo leuk dat ik hier sinds woensdag (bijna) nergens anders meer over schrijf?
Ik denk dat dit het dorpse karakter van Dronten is waar we (ik toch) ook wel trost op zijn. We hebben als gemeente ongeveer 37.000 inwoners en zijn daarmee geen kleine gemeente. Maar toch; als je over de Meerpaaldagen loopt is het een dorp. Iedere paar meter zie je bekenden en vrienden en op wat duwen en trekken na heb ik geen ellende (ruzie en vechten) gezien.

Gisteravond stond ik nog even met Kees Sikkema (VVD raadslid) te praten over de Meerpaaldagen en hij wierp de vraag op “moeten wij [de gemeente] hier nu € 10.000,= aan uitgeven?” De gemeenteraad heeft bij de begrotingsbehandeling voor dit jaar besloten de subsidie aan de Meerpaaldagen af te bouwen van €10.000,= vorig jaar naar € 5000,= dit jaar en tot helemaal niets volgend jaar. Ik heb me daar toen al erg kwaad om gemaakt en vind nog steeds dat we dit besluit terug moeten draaien! Natuurlijk snijd de opmerking van Kees gisteravond, dat we daarmee ook andere heel belangrijke dingen kunnen doen, hout. Maar als gemeente moet je naar mijn mening ook aan gemeenschapsvorming doen. Dat lukt bij de Meerpaadagen volgens mij heel goed. Alle waardering gaat dan ook uit naar ProDronten en de vrijwilligers die dit hebben mogelijk gemaakt!

Maar laat ik met een citaat samenvatten waarom de Meerpaaldagen belangrijk zijn en waarom we hieraan geld moeten blijven uitgeven als gemeente:

Burgemeester Aat de Jonge sprak donderdagavond vol vuur tijdens de sponsormeeting, sinds jaar en dag de aftrap voor de Meerpaaldagen. ‘We zijn trots op de Stichting Pro Dronten. Wij, gemeente, politici, iedereen. Wie zet tegenwoordig nog zoiets neer als de Meerpaaldagen? Puur met vrijwilligers en gratis voor bezoekers? Waar zie je dat nog? Alleen in Dronten!’ De Jonge hief vervolgens met alle aanwezige sponsors en relaties van Pro Dronten het glas, waarmee hij de vijftiende editie van de Meerpaaldagen opende.

Dit jaar was het de 16e keer dat er Meerpaaldagen waren en het bovenstaande bericht is dan ook van vorig jaar. Hieraan hoef ik maar een klein oproepje toe te voegen aan onze trotse (en dit jaar helaas op de Meerpaaldagen afwezige -schaam je Aat!!-) burgemeester. Als “wij, gemeente, politici, iedereen” zo blij zijn met deze Meerpaaldagen verdienen ze van ons ook steun. Echte steun en dat is meer dan mooie woorden! Dus ik kijk uit naar de voorstellen van het College bij de begroting 2008 om het “domme besluit van de gemeenteraad” dit jaar weer ongedaan te maken!

2 Reacties

 1. Jack

  Natuurlijk moet een gemeente prioriteiten stellen met een budgetering. Maar als we in Nederland met z’n allen roepen dat we meer sociale controle willen tbv verbetering van woongenot is het volgende waar gebeurde feit tijdens MP dagen een overweging van het gemeentebesluit nog eens waar.
  Ik sprak een man die zijn buurman op MP dagen was tegen gekomen. Een buurman met wie hij nog nooit had gesproken. Bleek met die buurman nog 4 andere buren er ook te zijn. Direct werden afspraken gemaakt voor nog meer gezamenlijke buurt activiteiten….. Stel je als gemeente een situatie voor zonder MP dagen. Geen aktiviteiten, geen naamsbekendheid (dit jaar was als landelijke omroep de EO er weer)., verpaupering uiteindelijk. Een schrikbeeld voor veel gemeente besturen toch????

 2. Paul Vermast

  Dag Jack,

  Dank voor je reactie!
  Het is precies wat ik bedoel en waarom ik dus ook pleit voor de subsidie voor de Meerpaaldagen.
  Dankjewel voor het mooie voorbeeld!

  Paul.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.