Luchthaven Lelystad geen voldongen feit

zaterdag 22 februari 20140 Reacties

Het is verkiezingstijd en bij een groot deel van de bevolking is er (terechte) zorgen over de ontwikkelingen rond de Luchthaven Lelystad. Sinds 2009 wordt er gesproken over een grote luchthaven bij Lelystad waar per jaar 45.000 vliegtuigbewegingen moeten worden opgevangen. De gemeente Dronten is altijd bij deze gesprekken geweest, maar echt wat bereikt is er niet.

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een milieu effectrapportage en de business case voor de plannen van de luchthaven zodat er nog eind dit jaar een Luchthavenbesluit kan vallen die deze ontwikkeling mogelijk maakt. Maar… dat besluit moet dus nog vallen!

Veel partijen in Dronten doen nu alsof de luchthaven een uitgemaakte zaak is. Een kleine bloemlezing:

ChristenUnie: De komst van het vliegveld is een redelijk uitgemaakte zaak. De ChristenUnie kan op plaatselijk gebied daar niet veel meer tegen doen. (bron)

Het klopt wat de CU hier zegt! Tenminste wat betreft de laatste regel! De ChristenUnie leverde in de vorige raadsperiode (2006-2010) de wethouder die verantwoordelijk was voor de luchthaven. De ontwikkelingen zijn door de wethouder en het toenmalige CDA, PvdA en CU-college geen stro breed in de weg gelegd.

SP: In principe zijn wij tegen de uitbreiding van vliegveld Lelystad. Helaas ligt deze besluitvorming achter ons en is het niet waarschijnlijk dat hier op lokaal gebied veel aan veranderd kan worden. (verkiezingsprogramma, pagina 17)

Het is feitelijk onjuist, de besluitvorming ligt nog niet achter ons. Het finale besluit moet nog vallen. De SP is lokaal niet positief over de luchthaven, maar in de provinciale staten van Flevoland vind de SP het een belangrijke economische ontwikkeling.

PvdA: bij monde van lijsttrekker Suzanne Stoop stelt de partij in het verkiezingsdebat van de OVDD dat het geen onderwerp zou mogen zijn. “Want we gaan er niet over”.

Sja, er leven bij onze inwoners grote zorgen over de leefbaarheid van hun dorp of wijk en de PvdA gaat er niet over. Ik kan me voorstellen dat de partij het er niet over wil hebben omdat ze in hetzelfde debat moest toegeven nog nooit bij haar Kamerleden en bewindslieden aandacht te hebben gevraagd voor dit onderwerp.

Laat ik heel helder en eerlijk zijn: het besluit over de luchthaven Lelystad valt niet in de raadszaal van Dronten, maar in de plenaire zaal van de Tweede Kamer der Staten Generaal. Dat is waar. Ook is er een grote meerderheid van partijen vóór de uitbreiding van de Luchthaven Lelystad in de Kamer: VVD, PvdA, CDA, ChristenUnie en D66 hebben allemaal ingestemd.

Maar het NRC Handelsblad van gisteren laat zien dat er nog veel beren op de weg zijn. De economische haalbaarheid is alle minst zeker, de luchtvaart maatschappijen willen niet en het begint door te dringen dat er breed protest is in de regio! Onze Kamerfractie heeft deze week een onderzoek gevraagd naar de échte effecten op de werkgelegenheid van de Luchthaven. Zowel in banen groei als banenverlies. Want er gaat nog een hoop water door de Rijn voordat er een besluit ligt.

En na 19 maart een GroenLinks wethouder op het luchthaven dossier betekend een Gemeente Dronten die zich openlijk keert tegen de uitbreiding van de luchthaven. In het belang van onze inwoners, in het belang van onze ondernemers.

De uitbreiding van de Luchthaven Lelystad is een ongewenste ontwikkeling. Die voor de regio vooral tot herrie, stank en overlast zal leiden. De zogenaamde economische groei en werkgelegenheidseffecten worden al jaren positief voorgespiegeld. Terwijl de voorwaarden waaronder de luchthaven ontwikkeld mag worden inmiddels al onder druk staan.

In dit dossier een overzicht van alle blogberichten over de Luchthaven Lelystad op deze website.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This