LTO wil dat politieke partijen worden uitgesloten van deelname aan de waterschapsverkiezingen volgend jaar november zo valt te lezen in De Stentor. Naar aanleiding van de nieuwe Waterschapswet kunnen nu voor het eerst ‘lijsten’ aan deze verkiezingen meedoen. Daardoor kunnen de politieke partijen zich organiseren en besluiten mee te doen aan de verkiezingen voor het waterschap.
LTO vindt bij monde van voorzitter Arnold Michielsen dat dit niet kan omdat de politieke partijen zichzelf gaan controleren omdat de provincie toezicht houdt op het waterschap. Da’s gewoon onzin. Immers; de politiek gecontroleerd altijd zichzelf. Als politieke partijen een coalitie vormen controleren de fracties nog altijd hun college’s en daarmee dus ook ‘zichzelf’. Ook houdt de provincie controle op (de financiën van) de gemeenten. Daar schaffen we de gemeenteraden toch ook niet af?
Nu snap ik het wel; het LTO was altijd dominant in het waterschap en schoof altijd zijn eigen kandidaten naar voren. Daardoor is het waterschap vooral een club van boeren en ondernemers waar burgers en zeker natuur en milieu niet veel stem hebben. Sterker nog; in de nieuwe wet zijn nog altijd een aantal gereserveerde zetels die gaan sowieso naar de landbouw (LTO) drie zetels, naar het MKB (Kamer van Koophandel) drie zetels en natuur en bewoners één zetel. De rest van de zetels zijn ‘vrij’ te veroveren voor politieke partijen. Dit is pure protectie van LTO als men dit wil voorkomen en ik vind dan men er maar aan moet wennen dat het waterschap eindelijk een normaal democratisch gecontroleerd politiek orgaan wordt! Jammer voor het LTO dat ze daarmee haar machtsbasis verliest, maar ik vind het een gezonde ontwikkeling!
Bovendien is Michielsen zelf een prominent CDA lid terwijl de heer Tiesinga kandidaat was voor de eerste kamer.
Kies voor het liberale betaalbare VVD water, niet voor LTO water! – In deze periode leest men in de media dat er geen verschil zit tussen de verschillende partijen die meedoen aan de waterschapsverkiezingen en dat er toch niet zoiets als christelijk, groen, lanbouw, sociaal of liberaal water bestaat. Kennelijk zijn de partijen of groeperingen die in de race zijn voor een plaats in het nieuwe bestuur van het waterschap niet of niet voldoende in staat de verschillen duidelijk te maken. Landelijke politieke partijen zijn gewend om te besturen en om brede afwegingen te maken als het gaat om besluitvorming. Men wil alles en het moet wel betaalbaar zijn. Kan dat? Bij een liberale partij zoals de VVD weet je als kiezer meteen waar je aan toe bent. Een waterschap beperkt zich tot de kerntaken, droge voeten en schoon water, niet meer en niet minder. Meer ruimte voor natuur dan noodzakelijk is altijd mogelijk, maar dan geldt: wie bepaalt, betaalt. Stel dat een gemeente meer ruimte voor groen wil in een bepaald gebied, dan kan dat, maar niet op kosten van het Waterschap. Er komt nieuwe natuur, die moet dan ook voor iedereen toegankelijk zijn. Liberalen zijn realistisch in water en groen. Zorg dat uw waterschapsbelasting goed wordt besteed, aldus VVD-kandidaat voor waterschap Reest & Weiden Mark Strolenberg. http://www.strolenberg.nl