Lowlands-subsidie?

zondag 15 juli 20072 reacties

GeldDit is een verhaal dat ik heel genuanceerd moet gaan brengen en omdat ik meestal niet zo van de nuances ben zal ik het toch proberen. Want afgelopen donderdag heeft onze gemeenteraad de jaarrekening 2006 vastgesteld. De jaarrekening wordt altijd door een accountant gecontrolleerd of alles wel zo is gegaan zoals het moet. Over 2006 geeft de accountant geen goedkeuring omdat de rechtmatigheidscontrolle niet op orde bleek.

Nu is dat niets iets om erg van van slag te raken omdat dit voor veel gemeenten geldt van wege veranderde regelgeving. Er wordt ook aan gewerkt om dit voor dit jaar voor elkaar te krijgen. Dus eigenlijk niets om nu (extra) moeilijk over te doen. Mits het dit jaar geregeld wordt natuurlijk.
Maar omdat de commissie door vroeg op wat er dan niet volgens de rechtmatigheids toets was gebeurd kwam er vorige week een vertrouwelijke brief die door toedoen van onze fractievoozitter Cebus Korteweg nu openbaar is. Met de gemeentewet in de hand stelde hij dat het college deze brief door de raad als geheim had laten moeten bestempelen en dat is niet gebeurd. Maar nog tijdens de vergadering besloot ook het college de brief al openbaar te maken.

Het geval wil dat er, jaren geleden toen Lowlands naar Dronten kwam, een deal is gesloten dat Lowlands slechts een deel van de toeristenbelasting hoeft te betalen. Dat was een deal tussen het college en Lowlands en de raad heeft dit niet eerder geweten en dus ook nooit met een besluit bekrachtigd. Het is daarmee (en ik citeer wethouder De Graaf) “onrechtmatig”.

Deze ‘korting’ van Lowlands is € 61.000,= jaarlijks en dat is een heel fors bedrag voor een gemeente die slecht bij kas zit! Daar kunnen we als gemeenteraad ook ‘leuke dingen’ voor doen.
Deze ‘deal’ is in het verleden tot standgekomen door met mensen die allemaal niet meer in Dronten politiek actief zijn en was bedoeld om Lowlands te helpen. Daar stond wel wat tegenover. Lowlands moest als tegenprestatie aan ‘Dronten promotie’ doen. Eigenlijk was het niet meer dan een slimme mannier om geen belasting te hoeven betalen. Dat is een ingewikkeld verhaal met BTW waar ik verder niemand mee lastig zal vallen. Maar wat me wel opvalt is hoe gemeenten (want daarin is Dronten vast niet uniek) creatief boekhouden om de belastingdienst te ‘tillen’. Begrijp me goed; alles binnen de wettelijke mogelijkheden. Van fraude is nadrukkelijk géén sprake! Die ‘Dronten promotie’ door Lowlands is de laatste jaren wel wat ingezakt overigens constateerd het College.

Dat Lowlands die korting heeft gekregen vind ik niet zo erg. Natuurlijk had het via de raad gemoeten, maar laat ik daar nu eens niet over vallen en stellen dat we wel erg blij zijn dat Lowlands in Dronten (de gemeente) plaats vindt. Of om het op z’n ‘burgemeesters’ te zeggen “daar zijn we best trots op!”.
Het college komt nu met voorstellen hoe met deze situatie om te gaan en of en zo wel verder moet. Die voorstellen wacht ik rustig af!

Maar toen vorig jaar rond deze tijd de PvdA een voorstel deed om een ‘vermaakbeslasting’ in te voeren kwam Lowlands (met anderen) alle fractie’s langs om daartegen te pleiten omdat ze het zo moeilijk hebben. Dat beeld van Lowlands wordt (nu ik van deze deal uit het verleden weet) wel een beetje anders…

2 Reacties

  1. Arnoud Boer

    Ik hoop dat Lowlands nog lang in Dronten kan blijven, ik kom er (af en aan) al sinds 1997. En met veel plezier!

  2. Paul Vermast

    Dat hoop ik ook. Lowlands als evenement staat wat mij betreft niet ter discussie! Sterker, ik kan me voorstellen dat we Lowlands met €61.000,= gaan subsidieren als ‘culturele activiteit’. Dat kan zelfs budgetneutraal (maar misschien is dit een fout grap).
    Zoals ik al zei, we (ik) zijn trots op Lowlands binnen onze gemeentegrenzen in Biddinghuizen en daar wil ik het ook graag houden!

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This