Lokale opvatting over asielkinderen

dinsdag 28 februari 20120 Reacties

Afgelopen donderdag is in de gemeenteraad van Dronten een motie ‘niet aan de orde van de dag’ aangenomen die bij de regering en het parlement aandringt op een goede regeling voor gewortelde asielkinderen. De raad sprak in meerderheid uit dat het uitzetten van gewortelde kinderen ons wezensvreemd is en we dat dus eigenlijk niet willen. De motie is op mijn initiatief ingediend door GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en D66, het CDA zorgde -na hevig intern beraad- voor een meerderheid.

Opmerkelijk vond ik de logica van de VVD: ging de motie over Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers, dan leek de VVD wel bereid ermee in te stemmen dat gewortelde kinderen zouden mogen blijven. Maar hadden de (even zo) gewortelde kinderen nog ouders die ook in Nederland zijn dan moeten ze wel het land uit, want dat was dan de eigen verantwoordelijkheid die de ouders hebben. De VVD kon op geen enkele wijze duidelijk maken wat het verschil was tussen de geworteldheid van het kind zonder ouders en het kind met ouders, anders dan dat er ouders zijn. Daarnaar gevraagd was het antwoord dat de VVD dat ‘anders ziet’ en dus waren ze tegen. Wonderlijke manier van politiek bedrijven als je de eigen standpunten niet op inhoud kan onderbouwen, maar dat zullen ze zelf wel kunnen rijmen hoop ik voor ze!

Onbegrijpelijk vond ik Leefbaar Swifterbant Dronten die niet eens aan de stemming deel nam met de mededeling dat de motie hen inhoudelijk ‘dicht na aan het hart ligt, maar het een landelijke kwestie is waar ze als lokale partij geen rol in spelen’. Daar vroeg fractievoorzitter Bakker “respect” voor. Eerlijkheidshalve was dat niet het eerste gevoel dat bij mij naar boven kwam; dat was namelijk verbijstering.  Leefbaar wil zich dus niet uitspreken als de gemeenteraad van Dronten een opvatting heeft en deze kenbaar maakt aan de regering en het parlement omdat ze kennelijk niet verder kijken dan de gemeentegrenzen van Dronten.

Maar het zal natuurlijk niet zo zijn dat Leefbaar geen mening heeft lijkt me. In mijn bijdrage bij het indienen van de motie heb ik de familie Karim aangehaald die hier in Dronten woonde totdat ze naar Irak werden uitgezet. Waarvan de dochters uit het gezin naar onze middelbare scholen gingen en de zoons voetbalden bij onze verenigingen. Dat mag je volgens mij behoorlijk lokaal noemen en als je van opvatting bent dat deze gewortelde kinderen niet hadden mogen worden uitgezet (en zo heb ik Leefbaar altijd verstaan) dan had de fractie gewoon moeten, en kúnnen meestemmen met de motie die een opvatting van de gemeenteraad uitdrukt. Want Leefbaar Swifterbant Dronten zit tenslotte in deze gemeenteraad. Ten minste, op papier sowieso, want in de praktijk merk ik weinig van ze en als ze dan ook niet mee stemmen willen… stja.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This