Liever Sinterklaas dan een Scrooge

maandag 16 december 20130 Reacties

Het is verkiezingstijd en politici krijgen dan de onbedwingbare behoefte zichzelf duidelijker te profileren dan normaal. Een duidelijk voorbeeld van deze onhebbelijkheid van veel politici (de vaste lezers van dit blog weten dat ik daar geen last van heb en altijd duidelijk zeg waar het op staat) is de fractievoorzitter van de VVD in Dronten. Je hoort of ziet hem drie jaar niet, maar rond de verkiezingen gaat hij weer helemaal los, waarbij hij bijvoorkeur niet op inhoud valt te betrappen.

In een snedig stukje op de VVD website verhaalt hij verwijtend hoe de ‘domme linkse oppositie’ weer eens ‘alle geldsluizen wil open zetten’ zodat ‘beschikbare gelden geplunderd zullen worden’ voor het sociale gezicht van deze partijen. Zelfs VVD-prominent Hans Wiegel wordt, als ware hij een oude koe, weer uit de sloot gehesen om te vertellen dat Sinterklaas bestaat.

Dat klopt natuurlijk ook volkomen! Vraag het de kinderen maar. Want precies daarover ging het: de kinderen. Bij het vaststellen van het beleid voor de jeugdzorg, die binnenkort een gemeentelijke verantwoordelijkheid wordt, zegt het college geen cent meer uit te willen geven dan er door het Rijk voor beschikbaar is gesteld. Maar het Rijk geeft aan de gemeente veel minder geld dan dat zij nu zelf daaraan besteed. Een hele forse bezuiniging met als argument dat gemeenten het wel goedkopen kunnen omdat ze efficiënter werken. Dat laatste zal ik niet bestrijden, maar of het goedkopen kán moeten we eerst nog maar eens bezien.

Dat deze taken naar de gemeenten gaan is goed. De gemeenten hebben een beter zicht op de directie omgeving van jongeren die jeugdzorg nodig hebben. Dus dat je dit beter lokaal kunt regelen is een goed idee. Maar het kabinet, met haar PvdA-bewindslieden op Sociale Zaken, doet dit niet uit het ideaal de zorg te verbeteren, maar verkoopt het zo om een platte bezuiniging mooier te doen voorkomen.

De hele organisatie van de jeugdzorg wordt volstrekt op de kop gezet waarbij iedereen opnieuw moet gaan uitvinden wat zijn rol en taken zijn. Dat heeft tijd nodig en kost (wellicht zelfs extra) geld. Als alles dan eenmaal loopt zou het heel goed kunnen dat er geld bespaard wordt en dus voor andere dingen kan worden gebruikt. Maar dat zou naar mijn idee een nevendoel moeten zijn! Het gaat toch om betere zorg?

Voor de VVD Dronten gaat het echter niet om de zorg, maar om de pegels, om de cijfers, om de sluitende gemeentebegroting. En natuurlijk is dat belangrijk, niemand die vind dat dit niet zo is. Maar als ik moet kiezen, dat kies ik eerst voor mensen, dan voor cijfers! Als ik moet kiezen, kies ik eerst voor fatsoenlijke noodzakelijke jeugdzorg en daarna voor de gemeentebegroting.

Natuurlijk moet die zorg zo efficiënt en effectief mogelijk georganiseerd worden, waarbij er scherp op de kosten gelet wordt. Wat niet perse hoeft, moet je natuurlijk niet doen. Maar als het geld op is stopt de zorg niet!

De VVD mag mij dan best een Sinterklaas noemen. Ik vind het geen belediging een kindervriend genoemd te worden. Dat liever dan de financieel bekrompen en vrekkige ‘Ebenezer Scrooge-achtige’ houding die de VVD aanneemt. Een houding waarin ze haar kennelijke ware gezicht laat zien door cijfers boven het welzijn van kinderen te stellen.

Laten we hopen dat de VVD voorman in Dronten, net als Scrooge op Kerstavond, zal inzien wat voor vergissing hij begaan heeft.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.