Levendig jongerendebat

vrijdag 26 februari 20100 Reacties

Gisteravond organiseerde Cultus Inn een jongerendebat in het kader van de verkiezingen. De partijen met Jonge kandidaten op de lijst hadden deze naar het debat afgevaardigd. Op de vier algemene stellingen leverde niet echt veel vuurwerk op. Want elke partij vindt dat de huisvesting van studenten geen taak voor de gemeente is en jongerenverenigingen erg belangrijk zijn.

Pas met de vragen uit de zaal (waarom moet ik in het buitengebied hondenbelasting betalen; de hond poept op mijn eigen erf) werd het leuker. Want iedereen voelt wel deze belasting (zeker in het buitengebied) als onrechtvaardig wordt ervaren. Maar afschaffen heeft voor de gemeente grote financiële gevolgen. Ik heb geprobeerd dat maar even onder de aandacht te brengen. Want zelfs wethouder Langeweg op het podium namens het CDA was plots erg te porren om deze belasting deels af te schaffen. Waar het geld dan vandaan moest komen wist de beste man ook niet. Sja, da’s makkelijk scoren zo.

Het is natuurlijk wel leuk om af en toe eens een verassend standpunt in te nemen. Op de vraag (die je alleen met ‘meer’ of ‘minder’ mocht beantwoorden) of er de komende jaren meer of minder windmolens moeten komen antwoordde iedereen met ‘meer’. De verbazing in de zaal en op het podium was voel- en hoorbaar toen ik als GroenLinkser ‘minder’ zei. Gelukkig kreeg ik van de burgemeester, die gespreksleider was, de gelegenheid dit toe te lichten. We kunnen met minder molens toe als we de bestaande vervangen voor grotere molens die veel meer energie opleveren dan de molens die er nu staan. Natuurlijk vervang je de bestaande molens pas aan het einde van hun levensduur en moeten nu niet alle molens vervangen worden, maar als ze aan vervanging toe zijn ben ik zeer voor minder molens die twee keer zo veel energie opleverende dan de bestaande. Maar het is goed te weten dat er met alle partijen in Dronten zaken is te doen om extra windmolens te plaatsen de komende jaren. Da’s winst voor het milieu!

Een leuk debat en ik hoop dat al die ‘jongkies‘ in de raad komen, dat kan het nog wel eens een heel leuk stuk levendiger maken. Ik heb er zin in!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This