Luchthaven LelystadDe kernkwaliteiten die zowel Dronten als Lelystad voor zichzelf hebben benoemd zijn rust, ruimte en groen. Gisteravond heeft de gemeenteraad van Lelystad willens en wetens een van deze kwaliteiten verkwanseld voor een sprookje van 35.000 banen en economische groei.

De gemeenteraad van Lelystad heeft zich uitgeleverd aan Schiphol en dan weet je dat het niet goed komt. Er is nu ingestemd met een groei van het aantal passagiers vaan 4 miljoen en daaraan zijn de voorwaarden verbonden dat de geluidsoverlast beperkt moet blijven en er niet ’s nachts mag worden gevlogen. “Bullshit” dus. Want dat van die voorwaarden kennen we, ga maar eens met Haarlemmermeer praten.

Er komen op een bepaald moment zonder twijfel “zwaar wegende belangen” die deze eisen nu ter zijde schuiven en dan is er geen deal en geen weg meer terug. Dit kan ook voor Dronten grote gevolgen hebben omdat de aantrekkelijkheid van het woonmilieu met sprongen achteruit zal gaan en alle extra werkgelegenheid die het (ook voor ons)  zou beteken zijn slechts leugens!

Immers, als je nu in Almere woont en je gaat naar Schiphol of je woont in Almere en je gaat naar Lelystad… Dat verschil is niet zo groot en het gaat om een verplaatsing van bestaande activiteiten. Daar komt wel wat bij, maar nooit echt spectaculaire hoeveelheden!