Lekker lang uit!

maandag 28 januari 20083 reacties

GroenLinks bierglasGroenLinks Kamerlid Tofik Dibi schrijft vandaag een blog over het initiatief van twee Friese moeders die willen dat de kroegen eerder dicht gaan. Hij gooit er zelfs een citaat van Geert Wilders tegen aan en dat spreek ik hem graag na: “moet niet gekker worden in dit land”.

Afgelopen juli heb ik me ook al over deze actie uitgesproken omdat ik het verschrikkelijke onzin vind. Eerder de kroegen dicht is de oplossing niet. Tofik heeft in zijn blog een link naar een petitie van www.vrij-uitgaan.nl. Dat is een ’tegen-petitie’ om een ander geluid te laten horen gesteund door DWARS.

Op vroegopstap.nl zijn al 80.000 handtekeningen verzameld voor het voorstel om alle horecagelegenheden in Nederland om 02.00 uur dicht te doen. Dat willen we natuurlijk niet, dus het is tijd voor een tegengeluid!

Laat het duidelijk zijn dat de actiegroep “Vrij Uitgaan” niet bedoeld is om het alcoholgebruik onder jongeren aan te moedigen. We vinden het wel belangrijk dat er wordt nagedacht over het aanpakken van problemen met alcohol en jongeren. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden: Denk aan het aanspreken van ouders op hun verantwoordelijkheid, het strenger handhaven van leeftijdsgrenzen voor alcoholgebruik, of het aanpakken van supermarkten en kroegbazen die alcohol verstrekken aan jonge dronken klanten.

Lijkt mij duidelijk. Tekenen die petitie! 😉

3 Reacties

 1. OPA

  Vergeet even de discussie over alcohol, dat heeft hier niet zoveel mee te maken. Het is gewoon stoer om laat te blijven hangen, in te drinken, petje op te hebben als je in een golfje door het dorp heen scheurt. Als jij om 12:00 naar huis gaat, zonder petje op in je Daihatsu keurig naar huis rijdt…. ben je een loser eerste klas. Dat is niet nieuw, dat soort neigingen van onderscheidend gedrag zijn van alle jaren. Identiteit, iets waar je trots op wilt zijn.

  Het is nu aan de politiek of de overheid de jeugd wil meehelpen opvoeden (net zoals we dat bijvoorbeeld van de docenten vragen) of dat politieke partijen daar verre van willen blijven omdat het te veel lijkt op betuttelen, en dat doet toch alleen Balkenende.

  Moeten we dan inderdaad de bar om 2:00 dicht doen? Van mij mag het, maar het is wel eerder het bestrijden van symptonen dan het probleem en dat helpt niet.

  Geef die jongeren iets positiefs om trots op te zijn, ergens bij te horen, om een imago te hebben, spendeer om op een gezonde manier trots te zijn op je werk, op je muziek, op je sportclub, op je studie, op je familie, op je dorp, op je Nederland. Als je de volgende dag om 9:00 moet presteren voor je team, voor je collega’s dan laat je het wel uit je hoofd om tot zes uur door te gaan.

  Maar ja, trots zijn op dat soort gemeenschapszaken is uit, is voor losers. Dus óf we proberen dáár wat aan te doen, of we laten het gewoon lopen, uiteindelijk gaat het vanzelf wel weer over.

 2. OPA

  Gelukkig noemt de Telegravin buiten de grensoverschrijdende opmerking over dat deze initiatiefnemers zich niet hadden mogen voortplanten, toch nog 1 wijs woord. Zelfdiscipline.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.