Lekke beveiliging paleizen niets nieuws

maandag 16 november 20090 Reacties

de-milieuminister-meldt-zich-iGrote opwinding in politiek Den Haag, het is de programmamakers van ‘Undercover in Nederland’ gelukt om het terrein van Paleis Noordeinde te komen zonder dat de beveiliging dit door had en hiertegen optrad.

Niets nieuws onder de zon dacht ik toen ik het bericht hoorde. In 2002 was ik betrokken bij acties van Greenpeace tegen het besluit van het kabinet Balkenende I om geen milieuminister aan te stellen.  Greenpeace lanceerde toen haar eigen milieuminister op de stoep van Paleis Huis ten Bosch. Wij vonden het toen al verbluffend simpel om binnen te komen. Met een gehuurde grote zwarte auto; en bij de marechaussee de enkele mededeling “de minister van milieu”, konden we zo invoegen in de stoet van aankomende ministers voor de bordesscène. Zelfs toen Joris –onze milieuminister- uitstapte en op de oprijlaan van het paleis een spandoek ontrolde met de tekst “De milieuminister meldt zich. Greenpeace” kwam de marechaussee pas heel laat in actie door te vragen waarom “zijne excellentie” daar zo stond. Pas na enige tijd dook er bij de poort een lijst op met namen van de nieuwe ministers en werd er bij aankomst ook naar gevraagd.

Dus dat ‘Undercover in Nederland’ zo gemakkelijk binnen kwam valt niet te verbazen. Hoewel het gegeven op zich natuurlijk wel ernstig is. Het is daarom ook van belang dat hier goed naar wordt gekeken, maar helemaal nieuw is het dus niet. Enkele dagen later herhaalde Greenpeace diezelfde stunt in de Tweede-Kamer. Daar wist onze milieuminister zelfs het spreekgestoelte te bereiken voordat bodes wisten te voorkomen dat hij zich vastketende en hem afvoerde. De beveiliging van de Tweede-Kamer is naar aanleiding van die actie aanzienlijk verscherpt. Dat maakt de actie van het tv programma misschien wel verbazingwekkend, kennelijk heeft de Tweede-Kamer wel lering getrokken uit de acties van 2002 en de beveiliging van het Koninklijk Huis niet. Dat is natuurlijk zeer ernstig te noemen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This