Le terme

dinsdag 15 juli 20082 reacties

Onbekenden hebben vraagtekens bij België gezed bij grensovergang Hazeldonk. (foto: ANP)Het is weer komkommertijd en dus zorgt de Belgische overheid voor wat vrolijke zomerse afleiding. Opnieuw verkeerd België in (politiek) zwaar weer en in plaats van een commanditair akkoord kwam er vannacht een kabinetsval van kabinet Leterme I

Op dit moment houdt de koning zijn antwoord op de ontslagbrief van Leterme ‘in beraad’ en daarmee bestaat er op deze ochtend een bijzondere status quo in België. De regering is gevallen omdat er opnieuw geen oplossing is gevonden voor de staatshervormingen en daarbinnen het hete hangijzer BHV (hetgeen voor de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde staat).

De Franstalige krant Le Soir kopte deze morgen de briljante woordgrap “Le terme”, het einde. Natuurlijk het politieke einde van Leterme I, maar de vraag dringt zich meer en meer op of het niet zoetjes aan ‘le terme’ is voor België.

De dag van vandaag zal zonder twijfel nieuwe ontwikkelingen brengen die zonder twijfel weer tot groot Belgisch politiek gedoe zullen gaan leiden. Zelf vind ik het ‘woest spannend’ om te zien wat er nu gebeurd bij onze zuiderburen en blijf ik voorlopig maar even weg van de Groot-Nederlandse gedachten van Geert Wilders.

2 Reacties

  1. Frank Pels

    Vanuit België kan ik melden dat de Belgen niet zo warm worden van de kabinetscrisis.

    Overigs worden de Belgen ook niet zo warm van het idee van die-gekke-Hollander (Geert Wilders) om België en Nederland dan maar samen te voegen.

  2. Sam De Koninck

    Misschien een beetje een late reactie, maar ik zie de website nu toevallig na een beetje googlen.

    @ Frank Pels:

    Ik heb respect voor uw mening, maar wat u zegt was totaal niet waar (was, want we liggen weer in slaap).
    Er zijn veel Belgen die warm werden van de kabinetcrisis zoals u het zegt.
    Met name dan de Walen, die hebben nu een premier die de Vlamingen verkoopt in de hoop dat hij aan de macht mag blijven.
    Ook de linkse vlamingen – zoals ik uit uw uitspraak opmaak bent u daar meer dan waarschijnlijk iemand van – worden daar warm van.

    Voor hun is dat een ramp, want moest België splitsen, dan kunnen ze niet meer elk jaar 7 miljard euro aan de walen blijven schenken, ze kunnen zich niet meer laten verkopen, ze blijven toestaan dat de staatsschuld van Vlaanderen dit jaar kon afbetaald zijn moesten we geen Walen ten lasten hebben, ze blijven toestaan dat het werkloosheids % in Wallonië onmogelijk hoog is, ze blijven toestaan dat er in Wallonië families zijn waar ze al 4 generaties “doppen” (=steun trekken, profiteren van de werkenden), de lijst is eindeloos…

    Dit is triest.
    Ik voel er niet bepaald veel voor om bij Nederland te gaan, maar om het zo objectief mogelijk te houden moet ik zeggen dat er wél een groot deel van de Vlamingen mee akkoord zou gaan. Niet de meerderheid, maar wel genoeg om mee rekening te houden.

    Het spijt mij zeer dat een schitterende kans op zelfstandigheid, op vrijheid, op een goed leven is verkeken.
    Hopelijk krijgen we ooit nog zo’n kans.

    Ik heb geprobeerd om mijn antwoord zo objectief mogelijk te houden, maar er is wel degelijk een deel van mijn mening ingeslopen. Daar is niets aan te doen. Ik vraag iedereen die niet akkoord gaat met mijn uitspraak, en iedereen die er wel mee akkoord gaat, om hun reactie te posten.

    Sam

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.