Landelijk: GroenLinks biedt hét sociale en groene alternatief voor kil bezuinigen

donderdag 20 mei 20100 Reacties

De doorrekening van het Centraal Planbureau laat zien dat er een alternatief is voor kil bezuinigen. De sociale en groene hervormingen van GroenLinks zorgen ervoor

  • dat de overheidsfinanciën op orde komen,
  • dat er 300.000 extra banen bijkomen,
  • dat het onderwijs verbetert met de meest effectieve investeringen,
  • dat de uitstoot van broeikasgassen drastisch omlaag gaat
  • en de files met 60% worden verminderd.

Op korte termijn verbetert GroenLinks het EMU-saldo in 2015 met ruim 10 miljard. GroenLinks is streng genoeg om te voldoen aan de eisen van het stabiliteits- en groeipact. Maar er blijft ook ruimte om te investeren in onderwijs en in een eerlijke verdeling van kansen en inkomen. Waar de VVD op korte termijn 85.000 banen vernietigt, onder meer 50.000 banen in de zorg, zorgt GroenLinks voor extra werkgelegenheid: in de zorg 15.000 extra personen aan het bed, in het onderwijs 20.000 mensen meer voor de klas.

Koopkracht en overheidsfinanciën
Bij GroenLinks blijft de koopkracht op peil. De lage en middeninkomens gaan er op vooruit door een verlaging van de belastingtarieven in de eerste schijven. GroenLinks ontkoppelt niet de lonen en uitkeringen, verhoogt niet de zorglasten voor mensen met gewone inkomens en bezuinigt niet op ontwikkelingssamenwerking.

Het verkiezingsprogramma van GroenLinks verbetert de houdbaarheid van de overheidsfinanciën met maar liefst 35 miljard euro. Hiermee vult GroenLinks de houdbaarheidsopgave van 29 miljard euro in de komende kabinetsperiode meer dan volledig in. Daardoor schuift GroenLinks geen problemen door naar toekomstige generaties. Er komt ruimte om ook in de toekomst tegenvallers te kunnen opvangen en te kunnen investeren in de kwaliteit van het onderwijs en onze zorg.

GroenLinks zorgt voor een omslag naar een gezonde en groene economie. De bouw van kolencentrales stopt en energiebedrijven en particulieren moeten meer investeren in duurzame energie en energiebesparing. GroenLinks legt de rekening bij de vervuiler en verlagen in ruil daarvoor de belastingen op arbeid. Milieu en economie gaan hand in hand. GroenLinks haalt de klimaat- en energiedoelen en zorgt voor veel meer banen. De daling van uitstoot van broeikasgassen is bij geen andere partij zo groot als bij GroenLinks. Door de investeringen in het openbaar vervoer gaat het OV-gebruik met 15% omhoog. De kilometerheffing vermindert het aantal files met 60%.

Zie bijlagen op GroenLinks website

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast is fractievoorzitter voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast is hij plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This