Krokodillentranen

zondag 23 mei 20040 Reacties

“VVD-Kamerlid Charlie Aptroot wil dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit de stijgingen van lokale lasten onderzoekt. In de Telegraaf zegt de VVD’er dat de lokale overheden en waterschappen moeten worden beschouwd als monopolisten, omdat zij de enige aanbieders zijn van publieke diensten en zelf de tarieven daarvoor bepalen” meldt NOS Nieuws op haar website vanochtend.

Dit is nou een goed voorbeeld van ongehoord opportunisme en krokodillentranen. Dat de lokale kosten de afgelopen jaren behoorlijk zijn gestegen is een feit.
Maar voordat je de NMa op de lokale overheden wil loslaten moet je eerst even naar oorzaak en gevolg kijken. Is het niet de VVD minister Zalm die alle niet wettelijke taken van de centrale overheid afschuift naar de gemeenten, die bezuinigingen afschuift naar de gemeenten en weigert een extra bijdrage in het gemeente fonds te leveren??


Gemeenten krijgen van de rijksoverheid wél extra lasten te verwerken, maar geen extra middelen om die klappen op te vangen. Het feit dat we (alles overziend) ruim meer dan 4 miljoen moeten gaan bezuinigen dit jaar binnen de gemeente Dronten heeft niet (alleen) te maken met mismanagement van de politiek.
Met name de centrale overheid is daar debet aan. Voor de gemeente blijven er dan maar twee wegen open: bezuinigen en de OZB verhogen om daarmee de tekorten die zijn ontstaan ergens van te dekken.

Het is dan toch te gek voor woorden dat een VVD-er van mening is om de NMa op de lokale overheden los te laten. De verzelfstandiging van de NS laat pijnlijk zien dat liberalisering van de publieke diensten lang niet altijd de goede weg is, dus laat de gemeenten op dat punt met rust!
Natuurlijk is het altijd goed dat de gemeentelijke uitgaven van tijd tot tijd tegen het licht worden gehouden. Dat is nou precies de taak van de gemeenteraad. Net als kamerleden de regering controleren, doen gemeenteraadsleden dat bij hun college.
Dus tegen VVD-Kamerlid Charlie Aptroot zou ik willen zeggen: “schoenmaker blijf bij uw leest”.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.