Krantengezeik

woensdag 7 januari 20091 reactie

Eigenlijk had ik gehoopt dat we het nieuwe jaar eens positief zouden kunnen beginnen. Maar nadat ik de afgelopen dagen de kranten heb doorgenomen is alle positieve energie er wel weer uitgeslagen. Wat een ongezellig en negatief gezeik voert er weer de boventoon.

De Flevopost en Stentor hadden over de nieuwjaarsshow die dit jaar werd verzorgd door Tweeboereneneendominee uit de Noordoostpolder weinig meer te melden als dat men Thomasvaer en Pieternel had gemist. Het was niet scherp en niet Drontens genoeg en de politiek (ow ja.. die hadden zelf ook de ideeën aangedragen) kreeg er onvoldoende van langs en dat gaat er ieder jaar zo lekker in. De burgemeester had vorig jaar beloofd dat de gemeenteraad het zou doen, maar het clubje raadsleden (burger- en gemeenteraadsleden) dat bij elkaar was gaan zitten was tot niets gekomen wisten de kranten te melden (goeie bron zeker?).

Heren van de media, waarom niet eens een andere invalshoek gekozen? Waarom niet melden dat de ‘mannen van over de brug’ zoals ze zichzelf noemden, een wervelende show hadden neergezet. Dat er ondanks dat het geen Thomasvaer en Pieternel was wel erg werd gelachen in de zaal, de gemeenteraadsleden alsnog op het podium stonden en dat het al met al geen Thomasvear was, maar wel leuk?

Of de Flevopost gisten die de renovatie van het gesprek nogal duur lijkt te vinden. In de vakantie heeft men kennelijk de tijd gehad de raadsstukken een grondig te lezen en geconcludeerd dat er een hoop geld naar de kunstwerken moet om deze te onderhouden. “Al met al een gesprekje van een slordige 3.200 euro” kopt de krant boven een chagrijnig stukje over de dure kunstwerken van Dronten, ‘het gesprek’ (“dat overigens vrij recent op deze plaats terecht kwam” voegt de krant er nog aan toe) voorop.

Waarom deze toon? Waarom uitvergroten dat het allemaal weer zo duur is en waarom deze negatieve ondertoon? Laat ik de burgemeester eens na-echoën door te stellen dat het toch geweldig is dat in Dronten kunst de ruimte wordt gegeven. Ik ken weinig plaatsen waar je zo over de openbare kunst struikelt als in de gemeente Dronten. Deze kunstwerken staan (voor iedereen) in de openbare ruimte en hebben dus vanzelfsprekend onderhoud nodig. Waarom niet de nadruk op het feit dat het college de gemeenteraad voorstelt geld uit te trekken om onze kunst goed te onderhouden en mooi te houden? Waarom niet meteen eens aandacht voor de grote hoeveelheid kunst die in Dronten te vinden is. Sinds ongeveer een jaar staat alle kunst verzameld op de website van de gemeente en ik vind het steeds opnieuw verbluffend hoeveel er te vinden is in Dronten. Druk eens een aantal foto’s af van wat er te vinden is!

Enkel en alleen maar negatief en chagrijnig berichten over de gemeente en de politiek helpt niemand. ‘Ons politici’ voorop niet. Want als we het dan echt van die ene keer Thomasvaer en Pieternel moeten hebben in het jaar is dat wel erg schaal. Waar blijven de scherpe, vileine en humoristische commentaren van de kranten over de vergaderingen van de gemeenteraad? Waar blijven de stukjes waarin de eigen-aardigheden van onze (burger)raadsleden worden uitvergroot en ons een spiegel wordt voorgehouden? Da’s toch ook de taak van de media en niet alleen van de door u node gemiste Thomasvaer en Pieternel? Of bent u te verveeld, of te ongeïnteresseerd tijdens de vergaderingen? Te druk aan het kletsen of sms-en dat u het meeste ontgaat? Want dan wordt er een hoop gemist.

Ik wens ‘jullie van de media’ een mooi en door ‘ons politici’ geïnspireerd 2009 toe waarin jullie ons scherp en vilein de spiegel voorhouden in voorbereiding op een geweldige Thomastvaer en Pieternel show van Swifterbant!

Foto 1: Fata Morgana, Beursplein, Scholencomplex Dronten – West, Dronten
Foto 2:  Universal solidarity (Future is now) Evenemententerrein, Biddinghuizen
Foro 3: 4together, Rotonde Golfresidentie, Dronten
© Gemente Dronten/Kunstwacht

1 Reactie

  1. OPA

    Wake-up call Paulus – het is moppertijd voor de liberalen, recessie, werkelozen, sluitingen noem maar op terwijl ze de schuld nu echt niet bij links kunnen neerleggen. En voor de CDA is de overdosis liefde en samenhorigheid iot de kerstmaand nu toe aan een compensatiemaand. Je moet tenslotte niet overdrijven. 😉

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Paul Vermast was van augustus 2003 tot september 2022 (burger)raadslid  voor GroenLinks in de gemeenteraad van Dronten. Daarnaast was hij fractievoorzitter en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 stond hij voor GroenLinks op plaats 38.

Share This